Antena 3 CNN Actualitate CEDO sufocată de românii nedreptăţiţi

CEDO sufocată de românii nedreptăţiţi

CEDO sufocată de românii nedreptăţiţi
17 Iun 2007   •   12:18

Când pierd vreun proces în ţară, românii au o vorbă: ?Merg la Strasbourg!?. Mai exact, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, locul în care cetăţenii europeni sunt la judecată, cu ţările lor. În acest moment, pe rolul Curţii se află peste 11.000 de dosare, împotriva României - al doilea stat, după Rusia, ca număr de dosare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Locul spre care se îndreaptă, în fiecare an, speranţele a mii de români, nemulţumiţi de soluţiile instanţelor româneşti. Multe dintre dosare sunt, însă, respinse. Şi asta, pentru că românii nu ştiu care este genul de cauze care se judecă la CEDO. Jean Paul Costa este preşedintele CEDO. E bucuros că oamenii ştiu de existenţa Curţii însă spune că sunt prea puţini cei care cunosc legislaţia, şi, mai ales, cum pot fi ajutaţi de Curte.

?Este adevărat, de asemenea, că nu există o deplină respectare a drepturilor omului, mai ales în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist şi libertatea presei?, declara Jean Paul Costa, preşedinte CEDO. 90 % din petiţiile trimise de români la CEDO sunt respinse. Jean Paul Costa crede că oamenii trebuie convinşi să aibă mai multă încredere în justiţia din ţara lor. Altfel Curtea riscă să fie sufocată. Corneliu Bârsan, singurul judecător român de la CEDO, este şi el de aceeaşi părere.

CEDO are, la ora aceasta, peste 500 de angajaţi. Din aceştia, aproape 40 sunt români: 1 judecător, 20 de jurişti şi 16 secretare. Salariile sunt de la aproape 3.000 de Euro pe lună pentru o secretară, până la 400.000 de euro pe an pentru un judecător.

Antena 3

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close