Antena 3 Actualitate Cei vaccinați trebuie să poarte mască în prezenţa unor persoane neimunizate. Explicația medicului Dorel Săndesc

Cei vaccinați trebuie să poarte mască în prezenţa unor persoane neimunizate. Explicația medicului Dorel Săndesc

de Gabriel Dano    |    13 Mai 2021   •   20:41
Cei vaccinați trebuie să poarte mască în prezenţa unor persoane neimunizate. Explicația medicului Dorel Săndesc
Sursa foto: Hepta

Concluzie îngrijorătoare a unor studii recente: persoanele vaccinate, cu un nivel bun de anticorpi în sânge, uneori nu au anticorpi în căile superioare. Asta înseamnă că ar putea să găzduiască virusul și să-l transmită ma departe unor persoane vulnerabile.

 „Unele studii arată că vaccinatul, care are un nivel bun de anticorpi în sânge, nu are uneori anticorpi în căile superioare, deci ar putea să găzduiască virusul, să nu-l omoare imediat, ci să-l transmită. Astfel, dacă nu eşti vaccinat, te expui şi când intri în contact cu o populaţie mare de vaccinaţi. Iluizia că mă protejez lăsând pe alţii să se vaccineze este falsă.

Cei vaccinaţi se vor bucura de libertate, dar ei pot fi transmiţători pentru cei nevaccinaţi. Ţinând cont de aceste date ştiinţifice, sunt de acord cu întruniri publice fără mască între persoanele vaccinate. Ele sunt protejate, nu fac boala.

O precauţie se impune când populaţia este mixtă. Toate aceste observaţii au o unică concluzie. Vaccinarea este calea. Şi ca să te protejezi pe tine şi pe cei din jur”, a spus medicul timișorean Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI a Spitalului Judeţean.

Doctorul Dorel Săndesc atrage atenţia că deciziile care se vor lua în privinţa libertăţii vaccinaţilor, faţă în faţă cu restricţiile celor neimunizaţi, ar putea duce la o falie la nivel social, asemănătoare celei din anii ’90.

“Este esenţial ca noi să nu ne tribalizăm. Am văzut aşa ceva la începutul anilor ‘90, când erai cu sau împotriva lui Ion Iliescu. Nu exista cale de mijloc. Se rupeau familii, se destrămau prietenii. Trebuie să lăsăm canal de dialog. Cred că foarte mulţi oameni sunt recrutabili prin dialog. Există probabil un nucleu dur, pe care nu-i convingi nicicum să se vaccineze, dar sunt şi mulţi care sunt dispuşi să-şi schimbe părerea. Am văzut asta din experienţă proprie. Oamenii au văzut că nu le facem rău, cei care s-au vaccinat au văzut că nu le-au crescut colţi, solzi şi coarne. De aceea, cred că dialogul este important. S-a văzut, campaniile marşate pe ameninţări şi teamă nu au avut efect. Lumea aşteaptă soluţii, nu numai ameninţări. Noi trebuie să gândim pozitiv”, a mai spus Dorel Săndesc, potrivit Adevărul.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close