Antena 3 CNN Actualitate Cercetătorii români au descoperit un tip de celule care pot trata infarctul

Cercetătorii români au descoperit un tip de celule care pot trata infarctul

Cercetătorii români au descoperit un tip de celule care pot trata infarctul
Sursa foto: Foto: www.pharmas.co.uk
30 Aug 2010   •   17:21

Cercetătorii români au descoperit un tip de celule, care, împreună cu celulele stem ar putea favoriza regenerarea muşchiului inimii, afectat de infarct, potrivit Mediafax. Specialiştii de la Institutul Victor Babeş au descoperit întâmplător, în timp ce făceau studii asupra celulelor din intestin, prezenţa unor celule foarte mici care ajută la regenerarea organelor.

Potrivit lui Laurenţiu Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, celulele telocite au fost puse în evidenţă de savanţii români, iar existenţa lor a fost confirmată de echipe independente din Italia, Germania, Marea Britanie şi China. În tandem cu celulele stem, telocitele pot ajuta la refacerea unor organe vitale precum inima şi creierul.

"Dacă vom reuşi să le izolăm, să le multiplicăm împreună cu celulele stem, le vom putea utiliza eficient pentru tratarea infarctului miocardic", a adăugat profesorul Laurenţiu Popescu.

Potrivit medicilor, inima are capacitatea de a se regenera, până la vârsta de 25 de ani cu aproximativ 1% pe an, iar în cazul vârstnicilor cu 0,5% pe an.

Telocitele sunt nişte celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemănătoare prelungirilor neuronilor), prezente în aproape toate organele corpului. Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanţă, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi şi subţiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip "sinapse stromale" cu acestea şi de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare - exozomi, au explicat cercetătorii, citaţi de Mediafax.

Deşi banii alocaţi cercetării în România sunt extrem de puţini în comparaţie cu alte ţări europene, institului Victor Babeş obţine rezultate remarcabile, fiind nominalizat de nu mai puţin de 19 ori la Premiul Nobel pentru Medicină.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: cercetare medici
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close