Antena 3 CNN Actualitate Cererea de graţiere a lui Gică Popescu atârnă de redactarea motivării deciziei de condamnare

Cererea de graţiere a lui Gică Popescu atârnă de redactarea motivării deciziei de condamnare

Cererea de graţiere a lui Gică Popescu atârnă de redactarea motivării deciziei de condamnare
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Mar 2014   •   14:30
Cererea de graţiere a lui Gică Popescu atârnă de redactarea motivării deciziei de condamnare. Motivarea poate oferi argumente pentru introducerea unui recurs în casaţie.

Gra
ţierea individuală pentru fostul căpitan al Naţionalei României, Gigă Popescu, condamnat la 3 ani, 1 lună şi 10 zile, e o măsură de clemenţă a Preşedintelui României, pe care acesta o poate acorda prin Decret. La cerere sau din oficiu. Gică Popescu însuşi, avocatul acestuia, familia sau rudele sunt singurele care pot face această cerere, dar pentru acest demers, al graţierii individuale, este nevoie de motivarea hotărârii de condamnare. Această motivare urmează a fi redactată în termen de 30 de zile.

Orice petiţie semnată de fanii şi susţinătorii lui Gică Popescu nu are valoare singulară, putând fi doar anexată la documentele obligatorii stipulate expres în Capitolul 2 al Legii 546 din 14.10.202 privind graţierea şi procedura graţierii.

Pe de altă parte, lotul condamnaţilor din dosarul "Transferurilor" mai are o şansă: RECURSUL ÎN CASAŢIE. Este o cale extraordinară de atac ce poate fi introdusă în 30 de zile de la motivarea hotărârii definitive.

Specialiştii afirmă că în cazul admiterii recursului în casaţie, care priveşte strict legalitatea deciziei definitive de condamnare, există posibilitatea schimbării deciziei date de Curtea de Apel sau chiar trimiterea spre rejudecarea întregului dosar.

Deja, în sistemul judiciar se vorbeşte de o astfel de posibilitate pentru că, după intrarea în vigoare a noilor Coduri penal şi de procedură penală, nu există o interpretare unitară la nivelul instanţelor în ce priveşte aplicarea legii mai favorabile, existând două opinii în divergenţă: interpretarea legii mai favorabile pe instituţii autonome sau global, adică selectiv, după cum a găsit de cuviinţă completul care a judecat cauza. Motivarea deciziei definitive dată de Curtea de Apel Bucureşti în cazul dosarului "Transferurilor" va fi cea care va oferi, sau nu, avocaţilor celor condamnaţi argumentele în susținerea unui recurs în casație.

  Adina Anghelescu-Stancu


×
Subiecte în articol: Gica Popescu
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close