Antena 3 CNN Actualitate CFR îşi vinde terenurile ca să plătească datoriile la Electrica

CFR îşi vinde terenurile ca să plătească datoriile la Electrica

CFR îşi vinde terenurile ca să plătească datoriile la Electrica
26 Iul 2007   •   08:13

CFR nu are bani să-şi plătească facturile restante la curent, motiv pentru care scoate la vânzare o parte din terenuri. E vorba despre suprafeţe din Bucureşti şi Ploieşti, bine cotate pe piaţa imobiliară. Singura problemă ar fi chiriaşii, ale căror contracte nu pot fi reziliate şi care, potrivit ziarului ?Gardianul?, nici nu au fost anunţaţi de intenţiile de vânzare. Vânzarea terenurilor ce aparţin CFR a fost anunţată chiar de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care a spus că datoria pe care compania feroviară o are către Electrica se ridică la 550 de milioane lei.

Cea mai mare parte a energiei electrice consumate revine CFR Călători, care are facturi neplătite de 300 de milioane de lei. Potrivit oficialilor societăţii, CFR Călători a solicitat o majorare a subvenţiei, pe care nu a primit-o, motiv pentru care plăţile nu au putut fi efectuate.

Lista terenurilor pe care CFR intenţionează să le vândă va fi aprobată în Consiliul de Administraţie al societăţii, urmând ca apoi să fie angajaţi, prin licitaţie, experţi care să evalueze valoarea activelor.

Printre marii datornici ai CFR sunt staţii mari, precum Galaţi şi Iaşi, dar şi gări mai mici, cărora Electrica le-a întrerupt deja furnizarea de energie electrică pentru neplata facturilor. Ziariştii de la ?Gardianul? scriu că terenurile care ar urma să fie vândute pentru a se acoperi datoriile se află în cartierul Militari şi în zonele Basarab şi Gara de Nord din Bucureşti, dar şi în Ploieşti.

Cea mai mare suprafaţă care urmează să fie scoasă la licitatie de CFR are aproape 8 hectare şi aparţine staţiei feroviare Cotroceni. Şefii CFR au comandat deja evaluarea terenurilor şi au programat licitaţiile pentru toamna acestui an.

Totuşi, compania feroviară nu va putea să scoată la vânzare terenurile până nu rezolva problema chiriaşilor de pe terenurile respective. Chiriaşii au drept de preemţiune asupra spaţiilor sau sunt protejaţi de clauze ferme care nu permit rezilierea contractelor înainte de termen. Licitaţia va avea loc în această toamnă la Bursa Română de Mărfuri.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close