Antena 3 CNN Actualitate Chiuariu neagă că ar fi sabotat România în faţa Comisiei Europene (video)

Chiuariu neagă că ar fi sabotat România în faţa Comisiei Europene (video)

Chiuariu neagă că ar fi sabotat România în faţa Comisiei Europene (video)
29 Iun 2007   •   16:29

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a dezminţit informaţiile apărute în presă referitoare la faptul că ar fi cerut Comisiei Europene eliminarea din raportul de ţară a aprecierilor superlative la adresa DNA. ?Nu am avut informaţii despre raport înainte de a fi prezentat de CE. Sunt neadevărate afirmaţiile care spun că Ministerul a cerut eliminarea paragrafelor care conţineau aprecieri pozitive la adresa DNA?, a spus Chiuariu. În opinia sa, ce a apărut în unele cotidiane centrale sunt doar speculaţii care ?încearcă să umbrească faptul că raportul a fost pozitiv?. Jurnaliştii de la ?Cotidianul? susţin că Chiuariu ar fi primul oficial român din istoria extinderii UE care solicită eliminarea unor pasaje pozitive dintr-un raport de ţară.

Ministrul Justiţiei susţine însă că nu a cerut aşa ceva comisarilor europeni. Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a trimis Comisiei Europene, înainte de publicarea Raportului privind România şi Bulgaria, un document în care ar fi solicitat comisarilor europeni eliminarea sau reformularea unor pasaje din document, susţin jurnaliştii de la ?Cotidianul?. Unul dintre acestea vorbeşte la superlativ despre activitatea procurorilor anticorupţie, apreciind că ritmul în care DNA conduce şi încheie anchetele pe care le desfăşoară continuă să dovedească un înalt nivel de profesionalism al echipelor din cadrul Direcţiei.

Ministrul Chiuariu a oferit mai multe argumente pentru care cerea atenuarea laudelor la adresa DNA, susţin jurnaliştii. ?Autorităţile române au dubii asupra calificativului de înalt profesionalism al ritmului anchetelor DNA. (...) Autorităţile române vor să atragă atenţia că, deşi salută soluţionarea rapidă a cercetărilor penale, doar ritmul acestora nu este un indicator de înalt profesionalism. De unde ştie Comisia că toate investigaţiile DNA au fost conduse într-o manieră corectă şi profesionistă şi furnizează dovezi solide în faţa instanţelor??, ar fi scris ministrul.

Comisia Europeană a refuzat însă să elimine textele laudative la adresa DNA, aşa cum a cerut Tudor Chiuariu. Acesta a mai solicitat totodată scoaterea din Raport a pasajelor în care Comisia îşi exprima îngrijoarea faţă de tentativa de demitere a lui Doru Tuluş, procurorul şef al secţiei a doua din cadrul DNA sau de demisia lui Marian Sântion de la Direcţia Anticorupţie din Ministerul de Interne. Dar Comisia nu a dat curs nici acestor solicitări.

Răspunsul lui Tudor Chiuariu:

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close