Antena 3 CNN Actualitate Cifrele pe care Guvernul nu dorește să le vedem! Vești catastrofale pentru buzunarele românilor

Cifrele pe care Guvernul nu dorește să le vedem! Vești catastrofale pentru buzunarele românilor

Vești îngrijorătoare pentru veniturile românilor. Un al doilea val al pandemiei de coronavirus ne va afecta grav la nivel financiar pe toți, o spun analiștii economici. Principalele motive ar fi deprecierea leului în fața euro, explozia deficitului bugetar și creșterea accentuată a șomajului.

Cifrele pe care Guvernul nu dorește să le vedem! Vești catastrofale pentru buzunarele românilor
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    24 Iun 2020   •   12:22

Analiștii economici spun că există o mare presiune pe cursul valutar și că România este din ce în ce mai datoare. Astfel, dacă în 2017 totalul împrumuturilor era de 65 de milioane de euro, în 2019 ajunsese la 74 de miliarde de euro, iar în anul 2020 va depăși 100 de miliarde de euro, cu 26 de miliarde de euro mai mult decât anul trecut.  Cu alte cuvinte, Guvernul se împrumută în fiecare zi, deoarece deficitul este din ce în ce mai mare. 

Pe de altă parte, sunt sute de mii de români care au rămas fără locuri de muncă. Peste 628.000 de mii de români și-au pierdut locurile de muncă numai în ultimele trei luni. 

Este o presiune foarte mare și pe cursul valutar din cauza faptului că intră tot mai puțini bani în țară de la cei care lucrează în străinătate, motiv pentru care leul se depreciază în fața euro. Dacă acum un euro este 4.84 lei, previziunile arată că acesta ar putea ajunge la 4.94 lei în toamnă, iar în decembrie, să atingă pragul de 5 lei.

De altfel și deficitul comercial se adâncește. Astfel, în primele 4 luni ale anului, deficitul comercial era de 6 miliarde de euro, un plus de 21% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

×
Subiecte în articol: venituri romani deficit bugetar guvern
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close