Antena 3 CNN Actualitate Cine a fost Decebal Traian Remeș, fost ministru al Agriculturii

Cine a fost Decebal Traian Remeș, fost ministru al Agriculturii

Decebal Traian Remeș, fost ministru al Agriculturii a murit vineri, în spital, suferind de cancer.

Cine a fost Decebal Traian Remeș, fost ministru al Agriculturii
14 Feb 2020   •   18:49

Decebal Traian Remeș s-a născut la data de 26 iunie 1949 în comuna Băsești (județul Maramureș). A absolvit în anul 1971 cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității "Al. I. Cuza" din Iași.

După absolvirea facultății, a lucrat ca economist, șef birou, șef serviciu la Electroprecizia Săcele (1971-1978), în paralel fiind și asistent la Universitatea Brașov (1973-1978). În anul 1978 este numit în funcția de inspector la D.P.M.S. Maramureș, apoi din anul 1980 lucrează în funcția de contabil șef la I.P.I.C.C.F. Maramureș.

În anul 1990 devine director economic și apoi director general la SC "RAMIRA" Baia Mare. După ce în perioada 1992-1995 a îndeplinit funcțiile de vicepreședinte și apoi președinte al Consiliului Județean Maramureș, Decebal Traian Remeș va conduce sucursală bancară Credit Bank din Baia Mare, în calitate de director al acesteia (1995-1996).

La data de 23 septembrie 1998, Daniel Dăianu este revocat din funcția de ministru al finanțelor și în aceeași zi, președintele Emil Constantinescu îl numește pe Decebal Traian Remeș în funcția de ministru al finanțelor. Acesta va conduce portofoliul de ministru al finanțelor în perioada 23 septembrie 1998 - 28 decembrie 2000.

Nefiind ales în Parlament în urma alegerilor din anul 2000, Remeș a devenit director economic al SC Predilect SRL din Baia Mare, firmă la care deținea 50% din capitalul social, restul titlurilor fiind deținute de soția acestuia, Steliana Remeș, care este și administrator. Firma are ca obiect de activitate servicii care țin de agricultură și zootehnie, având o fermă de creștere și îngrășare a porcinelor în comuna natală Băsești din Maramureș, cu o capacitate de 2000 de porci. Printre atribuțiile deținute de el menționăm: elaborarea planului de afaceri, negocierea contractelor de aprovizionare și desfacere, relația cu băncile și alte instituții, evidență contabilă și bilanț.

La data de 5 aprilie 2007, Decebal Traian Remeș este numit în funcția de ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, devenind responsabil cu implementarea politicilor agricole și de dezvoltare rurală în conformitate cu strategia guvernamentală. Ca urmare a implicării în acțiuni de dare de mită, la data de 11 octombrie 2007, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat lui Decebal Traian Remeș să își prezinte demisia din funcție considerând că acesta nu își mai poate exercita în mod eficient atribuțiile sale, iar Remeș a acceptat.

A fost condamnat pentru trafic de influență și eliberat condiționat după un an.

×
Subiecte în articol: Decebal Traian Remes
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close