Antena 3 CNN Actualitate Cine este miliardarul care cumpără mii de hectare în România dar NU le lucrează. Le pune ”la păstrare”!

Cine este miliardarul care cumpără mii de hectare în România dar NU le lucrează. Le pune ”la păstrare”!

Cine este miliardarul care cumpără mii de hectare în România dar NU le lucrează. Le pune ”la păstrare”!
Sursa foto: foto: pixabay.com
18 Apr 2016   •   09:35

Unul dintre bogații lumii investește de peste 15 ani în România. Cumpără terenuri agricole pe bandă, însă nu în scopul de a face agricultură intensivă și producții-record, ci doar pentru a-și pune banii la păstrare în active de care este sigur că își cresc valoarea cu fiecare an care trece.

În anul 2001, contele austriac Andreas von Bardeau (descendent al familiei de Habsburg)  a găsit ”oportunitatea să cumpere teren și a văzut potențialul din agricultura din Romania”, conform declarației celor de la Bardeau pentru Agrointeligența Top 100 fermieri.

În 2002, contele a înființat Bardeau Holding România SRL, ajungând ca în 2015 să deruleze afaceri în agricultură în județele Timiș și Caraș Severin, fiind o societate axată pe producția de cereale și achiziția de terenuri.

Cifra de afaceri în 2014 a Bardeau Holding cu un staff redus la doar 4 angajați este de 15.825.336 lei, conform reprezentanților companiei.

Deși deține suprafețe vaste, cu toate astea Bardeau nu lucrează efectiv decât 3.300 ha. Restul terenului este luat în arendă de la oameni în vederea cumpărării și parcelele, chiar dacă nu sunt lucrate, sunt întreținute de Bardeau Holding ca procedură juridică pentru ca holdingul să-și poată comasa terenurile și pentru o eficiență mai bună.

Familia Bardeau a derulat afaceri și în imobiliare, zootehnie și cu păduri, achiziționând suprafețe importante de pădure, împreună cu familia Esterhazy din Ungaria, în județul Argeș.

Deținerile importante de terenuri s-au lăsat și cu procese pentru firmele familie Bardeau, mediatizate de presă. Probabil pe fondul acestor controverse, în 2015 Bardeau Holding a renunțat la pădurile deținute în România.


Planurile de viitor ale contelui Andreas von Bardeau țin de ”creșterea suprafețelor de terenuri în vederea exploatării”.

În 2015, Bardeau Holding SRL declara în bilanțul depus la ANAF pentru anul precedent, active imobilizate în valoare de 102 milioane lei, active circulante de 27 milioane și capitaluri de 65 milioane lei.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close