Premierul Marcel Ciolacu a lansat, joi, un atac la adresa partenerilor de guvernare și l-a vizat în mod direct pe ministrul Marcel Boloș, cel care a promovat în ultima perioadă inițiativa așa-numitului CNP fiscal.
Prim-ministrul s-a referit, indirect, și la liderul PNL, Nicolae Ciucă.
În contextul discuțiilor despre eventuala introducere a impozitului progresiv, acesta din urmă a spus că "pentru PNL, cota unică reprezintă linia roșie".
"Aud prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii. Sau galbene. Acest Guvern nu este al vreunui partid, este al României! Iar prioritățile noastre sunt susținerea tuturor companiilor românești, derularea celui mai mare plan de investiții publice din ultimii 35 de ani, protejarea populației în fața speculei și creșterea veniturilor românilor", a afirmat Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern.
El a anunțat că, vineri, va merge împreună cu ministrul Agriculturii pentru a evalua situația pagubelor în teren și a estima necesarul financiar pentru despăgubirea celor afectați.
"O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă!
Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa e corect și aceasta este așteptarea românilor", a avertizat Ciolacu.
Ce este CNP-ul fiscal pe care vrea să-l introducă ministrul liberal al Finanțelor
În prezent, când în sistemul e-Factura se introduce o factură emisă unui client final de către un comerciant, în urma unei achiziții online, se folosește CNP-ul din buletinul clientului.
Însă Ministerul Finanțelor vrea ca în curând să fie folosit un CNP fiscal, care va permite instituției să vadă în orice moment istoricul cumpărăturilor pe internet făcute de orice român.
Aici ar putea fi o problemă, potrivit experților fiscali: deși nu va fi obligația clientului să introducă această factură în sistem, Ministerul Fiscal va avea acces la mai multe date personale ale persoanelor fizice. Pe baza acestora date, Fiscul ar putea să demareze verificări și să dispună, eventual, măsuri sancționatorii.
Pentru a evita aceste verificări românii ar putea să apeleze la cumpărături online făcute în străinătate, cu consecințele negative implicite pentru magazinele virtuale din România.