Antena 3 CNN Actualitate Cluj. 1.800 de jucării periculoase, retrase de la vânzare

Cluj. 1.800 de jucării periculoase, retrase de la vânzare

Cluj. 1.800 de jucării periculoase, retrase de la vânzare
09 Dec 2008   •   21:46

Peste 1.800 de jucării care ar fi putut pune în pericol viaţa copiilor au fost retrase de la vânzare de Oficiul Judeţean Cluj pentru Protecţia Consumatorilor (OJCPC), care a efectuat, în aceste zile, mai multe controale la operatori economici care comercializează astfel de produse.
Inspectorul şef adjunct Lenuţa Şuteu a declarat, marţi, pentru Agerpres, că valoarea totală a jucăriilor retrase din comerţ a fost de 37.608 de lei, echipele de control verificând peste 18.000 de jucării.
Totodată, au fost constatate abateri privind marcajul de conformitate european CE, care atestă respectarea normelor de securitate, care trebuie să fie aplicate pe jucărie sau pe ambalaj în mod vizibil şi uşor de citit.
China este principala sursă de jucării periculoase. Însă, în ciuda acestui lucru, rămâne principalul furnizor al Uniunii Europene. Aproximativ jumătate din produsele chinezeşti au fabricant necunoscut, iar jucăriile din China se găsesc aproape în toate magazinele de profil din România. Importurile de jucării au crescut, anul acesta, cu circa 10% faţă de 2007.
În 2007, China a decis să nu mai exporte un anumit tip de jucării, din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru copii.
Administraţia chineză pentru controlul calităţii a luat această măsură după ce doi copii din Toronto (Canada) au intrat în comă, pentru că au înghiţit perle colorate din jocurile Aqua Dot şi Bindeez, fabricate în China.
Agerpres

×
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close