Antena 3 CNN Actualitate "E o combinaţie potențial explozivă pe caniculă". Dr. Tudor Ciuhodaru, despre pericolele la care ne expunem fără să ne dăm seama în aceste zile

"E o combinaţie potențial explozivă pe caniculă". Dr. Tudor Ciuhodaru, despre pericolele la care ne expunem fără să ne dăm seama în aceste zile

Canicula ne poate îmbolnăvi, dacă nu respectăm anumite reguli, mai ales în această perioadă de cod roşu de căldură, atrage atenţia dr. Tudor Ciuhodaru.

"E o combinaţie potențial explozivă pe caniculă". Dr. Tudor Ciuhodaru, despre pericolele la care ne expunem fără să ne dăm seama în aceste zile
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    24 Iul 2023   •   15:28

Mâncarea, apa, dar şi medicamentele pot fi periculoase dacă sunt ținute în căldură mare pe timpul caniculei, atenţionează dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia că pastilele trebuie depozitate în locuri umbroase, pentru a nu ne trezi cu efecte adverse de nedorit.

Medicii avertizează că acestea ne pot face mai mult rău decât bine dacă sunt ţinute în căldură. 

Canicula afectează proprietățile medicamentelor, avertizează Agenţia Naţională de Sănătate şi a Medicamentului din Franţa. Astfel, pe fondul temperaturilor ridicate, riscăm să luăm pastile care ne fac mai mult rău decât bine.

"În primul rând, atenție unde sunt depozitate aceste medicamente, pentru că ținute în temperaturi extreme sau în soare, ele se pot degrada, pot să nu-și mai facă efectul și, ceea ce este mai și mai grav, pot să ducă la numeroase efecte secundare și adverse. 

În plus, vaccinurile, insulina, suspensiile preparate de antibiotic, în general se țin la frigider. Apoi, e bine să ne uităm de fiecare dată la indicațiile producătorului, pentru a nu avea surprize. 

Și există o gamă largă de medicație cardiovasculară ce ar trebui ținută la temperatura adecvată pentru a nu compromite eficiența unei astfel de medicament. 

Gândiți-vă că românii care iau antibioticele ca pe bomboane și automedicația este o regulă de acum cunoscută, poate fi combătută prin educație pentru sănătate predată de la școală. 

Avem această combinaţie potențial explozivă pe caniculă: automedicație și medicamente păstrate în soare. Gândiți-vă la câte lucruri de acest gen neplăcute se pot întâmpla.

Vă reamintesc că foarte multe dintre antibioticele care se degradează la temperaturi crescute pot să nu aibă efect, pot să aibă efecte secundare, pot să selecteze o floră microbiană rezistentă şi care poate crea numeroase complicații.

Până și vitaminele trebuie depozitate corect, deci mare atenție să le depozităm la locuri umbroase și răcoroase", a atenţionat dr. Tudor Ciuhodaru, luni, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close