x close

Comisia Europeană îşi va spune părerea despre modificările aduse Codului Penal în viitorul Raport MCV

de M.Z.    |    11 Dec 2013   •   19:01
Comisia Europeană îşi va spune părerea despre modificările aduse Codului Penal în viitorul Raport MCV Foto: Agerpres/AP
Comisia Europeană îşi va spune părerea despre modificările aduse Codului Penal în viitorul Raport MCV, iar preşedintele Traian Băsescu este de părere că această părere va fi negativă, mai ales la adresa Parlamentului. 
 
Poziţia CE privind amendamentele la Codul Penal din România va fi reflectată în raportul MCV din luna ianuarie, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt Mark Gray, adăugând că oficialii de orice fel trebuie să se supună regulilor referitoare la corupţie şi conflict de interese.
 
"Nu am văzut legea care a fost votată ieri seară (marţi - n.r.) în Parlamentul României (....) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau părţi din această lege. Dar e important de spus că atunci când vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese şi integritate, acestea sunt acoperite, împreună cu aplicarea regulilor în materie de corupţie, în cadrul MCV şi vor fi abordate în următorul raport pentru România, care urmează să fie adoptat de către Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse şi acesta (raportul MCV) va fi cadrul în care Comisia Europeană va avea o poziţie detaliată", a precizat Mark Gray.
 
Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese. 
 
"Am subliniat în rapoartele precedente - şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară - că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE", a spus Gray.


Ce presupune Legea de modificare a Codului Penal
 
PDL va ataca la Curtea Constituţională Legea de modificare a Codului Penal, votată ieri în Camera Deputaţilor şi al cărei efect este scoaterea preşedintelui, parlamentarilor, miniştrilor şi primarilor din categoria funcţionarilor publici. 
 
Parlamentarii au redefinit în Codul Penal termenul de "conflict de interese". Concret, dacă până acum, această faptă se aplica funcţionarilor publici, după schimbarea termenului, conflictul de interese se aplică PERSOANEI care are un contract de muncă încheiat cu o instituţie.
 
Or parlamentarii şi preşedintele nu au contract de muncă şi fişa postului, nu primesc salarii, ci indemnizaţii. Acest lucru înseamnă că parlamentarii şi preşedintele nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA sau Parchet pentru conflict de interese sau abuz în serviciu.
 
Şi actele administrative au fost scoase din sfera conflictului de interese.
 
Practic, nici primarii sau miniştrii nu mai pot fi acuzaţi de conflict de interese pentru contractele cu dedicaţie, să spunem.
 
În plus, şi acei parlamentari care şi-au angajat rudele la cabinet scapă de acuzaţii.
 
Pe rolul instanţelor de judecată se află în curs de judecare sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA.
 
Nu scapă doar cei urmăriţi penal în acest moment, ci şi cei închişi pentru fapte de corupţie.
 
Peste toate acestea, mai vine Codul de conduită al parlamentarilor depus la Parlament. Potrivit proiectului de lege, anchetarea incompatibilităţilor, conflictului de interese, abaterilor disciplinare şi aplicarea sancţiunilor se efectuează EXCLUSIV în baza statutului deputaţilor şi senatorlor. 
 
Astfel, ANI nu va mai putea să sesizeze incompatibilităţile palamentarilor şi nici să ceară încetarea mandatelor, pentru că ANI, potrivit legii, nu poate acţiona decât în baza legii sale de funcţionare.
 
"Când vine vorba despre probleme de genul conflictelor de interese, integritate, aceste probleme sunt acoperite de regulile anticorupţie. Acestea sunt acoperite de mecanismul de verificare şi cooperare şi vor fi luate în discuţie în următorul raport pentru România, care va fi adoptat de Comisia Europeană luna viitoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey.

Cum se bagă "legal" pumnul în gura presei
 
Art. 276 - Presiuni asupra justiţiei
 
Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Sursa: noul Cod Penal

Informaţiile au fost prezentate miercuri, al emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.


 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati