Antena 3 CNN Actualitate Consiliul Concurenţei începe o investigaţie pe piaţa energiei. Sunt verificaţi "băieţii deştepţi"

Consiliul Concurenţei începe o investigaţie pe piaţa energiei. Sunt verificaţi "băieţii deştepţi"

Consiliul Concurenţei începe o investigaţie pe piaţa energiei. Sunt verificaţi "băieţii deştepţi"
Sursa foto: Foto: futurity.org
de S.T.    |    04 Apr 2012   •   12:41

Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat "băieţilor deştepţi" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind legalitatea acestor acorduri.

Sintagma "băieţi deştepţi" este aplicată unui număr restrâns de companii care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că instituţia pe care o conduce colaborează cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a afla dacă aceste contracte cu preţuri preferenţiale, încheiate între Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei, sunt ajutoare de stat. În cazul în care aceasta va fi concluzia finală, Comisia Europeană va obliga statul român să pună punct acestei practici. Banii luaţi de companii vor trebui să fie returnaţi statului.

Ancheta Consiliului Concurenţei vizează două nereguli. Prima este distorsionarea pieţei din cauza faptului că aceşti "băieţi deştepţi" beneficiau de tarife preferenţiale, iar a doua problemă vizată, care a dus la demararea anchetei, este aceea că "băieţii deştepţi" îşi coordonau ofertele de preţ înaintate Hidroelectrica.

Şeful Consiliului Concurenţei a afirmat că la sediul companiilor au fost făcute deja inspecţii inopinate. Amenda pe care o pot primi operatorii economici se dică la cel mult 10% din cifra de afaceri. În mod normal, o anchetă a Consiliului Concurenţei durează doi ani, dar poate dura chiar mai mult.



×
Subiecte în articol: Consiliul Concurentei ancheta
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close