Antena 3 CNN Actualitate Consumatorii deconectaţi de la RADET ar putea fi obligaţi să se reconecteze în maxim cinci ani

Consumatorii deconectaţi de la RADET ar putea fi obligaţi să se reconecteze în maxim cinci ani

Consumatorii deconectaţi de la RADET ar putea fi obligaţi să se reconecteze în maxim cinci ani
Sursa foto: calorifer
07 Mai 2010   •   16:38

Primăria Capitalei discută un proiect de aprobare a unui studiu privind strategia energetică a Capitalei, care prevede, printre altele, că locuinţele deconectate de la încălzirea centrală vor fi reconectate obligatoriu în maximum cinci ani la sistemul centralizat, aflat în faliment.

Proprietarii de centrale termice individuale vor avea ca unică alternativă să îşi asigure, în acelaşi interval, o sursă de căldură care să provină din surse regenerabile.

Studiul aflat în discuţia Primăriei Capitalei a fost redactat de către o firmă privată, în baza unui contract încheiat cu municipalitatea la sfârşitul anului 2007, şi este prezentat pe site-ul instituţiei în dezbatere publică, termenul fiind 14 mai.

Documentul prevede ca acei consumatori deconectaţi de la sistemul de încălzire centralizată să fie notificaţi că "trebuie" să se reconecteze într-o perioadă limită considerată rezonabilă, de 3-5 ani.

"Consumatorii vor fi notificaţi asupra posibilei date când va fi posibilă conectarea la sistemul de încălzire centralizat, oferindu-le un termen limită rezonabil pentru obligativitatea conectării. Mulţi consumatori din zonele cu încălzire centralizată s-au debranşat de la sistemul de termoficare şi sunt în prezent încălzite pe bază de gaz natural (centrale individuale). Când se va hotărî că soluţia viitoare de încălzire în Bucureşti va fi încălzirea centralizată, trebuie să se impună consumatorilor actuali cu încălzire individuală pe bază de gaz natural să se conecteze la sistemul de termoficare sau sursa lor de căldură să provină din surse regenerabile. Trebuie stabilit în care din zonele în care în prezent nu există sistem de încalzire centralizată alimentarea cu energie termica se va face din surse individuale pe bază de energie regenerabilă şi în care dintre acestea alimentarea se va face prin conectarea la sistemul de încălzire centralizată", se arată în document.

Autorii materialului nu explică şi modul în care ar putea fi instalate surse de energie regenerabilă (energie solară, biomasă sau biocombustibil, pompe de căldură bazate pe electricitate verde) într-un bloc în care nu toţi locatarii dispun de sisteme individuale de încălzire, dar admit că în numai 50% dintre clădirile din Bucureşti pot fi instalate sisteme de panouri solare.

Este estimat că ţinta privind conectarea consumatorilor de gaz natural la sistemul de termoficare va fi atinsă, în funcţie de scenarii, între 2018 şi 2025.

RADET este în faliment şi are prea mulţi angajaţi

Totodată, documentul arată că au fost analizate diferite puncte slabe la nivel organizaţional, structural şi de management pentru sistemul de termoficare din Bucuresti, dintre care una principală este falimentul RADET.

"În prezent, RADET este declarat în stare de faliment. Atitudinea Primăriei municipiului Bucureşti a fost până acum destul de relaxată şi putem vedea că majoritatea directorilor care au adus RADET-ul în această situaţie sunt încă în funcţie. Primăria va trebui să scoată RADET-ul din această situaţie şi astfel subvenţiile nu vor mai fi aproximativ 75%, ci semnificativ mai mari. Datoria RADET-ului este considerată istorică şi ar fi trebuit negociată în urmă cu mulţi ani. Este absolut necesar aducerea RADET-ului într-o situaţie normală de funcţionare, înainte de privatizare", se arată în material.

Studiul mai relevă că RADET a ajuns în anii '90 la un număr mai mare de 6.000 de angajaţi şi cu toate că personalul a fost redus de atunci, dimensiunea o face "mai mult sau mai puţin autosuficientă".

"Ce fac toate aceste persoane? Probabil că nimeni nu ştie. Analizând organigrama, este evident că aceasta a fost stabilită cu scopul de a găsi posturi de nivel înalt pentru cât mai multe persoane decât să stabilească o organizaţie eficientă", este arătat în document, cu recomandarea ca sistemul centralizat de încălzire să fie privatizat.

Potrivit studiului, totalul costului de reconstrucţie şi extindere a sistemelor de distribuţie este calculat la aproximativ 1,18 miliarde euro pentru perioada 2009-2020 (aproximativ 100 milioane euro/an), investiţie asigurată de către investitorii privaţi şi din taxele de conectare de la noii consumatori.

Taxa de racordare la reţeaua de termoficare este indicată între 1.200 şi 3.500 euro.

O altă recomandare este eliminarea subvenţiilor generale şi introducerea unor subvenţii acordate pe criterii sociale, odată cu divizarea Capitalei în 10-15 zone de distribuţie.

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: RADET studiu document Sistem incalzire energie gaz
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close