Antena 3 Actualitate Contacţii din avioanele care i-au adus în România pe indienii depistati cu SARS-Cov-2 nu au fost identificaţi

Contacţii din avioanele care i-au adus în România pe indienii depistati cu SARS-Cov-2 nu au fost identificaţi

de Gabriel Dano    |    23 Mai 2021   •   12:05
Contacţii din avioanele care i-au adus în România pe indienii depistati cu SARS-Cov-2 nu au fost identificaţi
Sursa foto: Pixabay.com

Contacţii din avioanele care i-au adus in ţară pe cetăţenii indieni depistati recent cu diferite tulpini de SARS-CoV-2, atât cea indiană, cât şi ce cea britanică, nu au fost identificaţi. Specialiştii INSP - CNSCBT au declarat că au intrat în posesia informaţiilor legate de cele două zboruri mai târziu, când nu se mai justifica identificarea contacţilor.

Și asta deoarece reprezentantul firmelor la care sunt angajaţi cetăţenii indieni nu a putut furniza în timp util autorităţilor din România informaţii despre cele două curse aeriene, pentru că ar fi fost bolnav. În a doua jumătate a lunii aprilie, au ajuns în Capitală 39 de cetăţeni indieni angajaţi în cadrul a două firme cu acelaşi administrator, potrivit Adevarul.

Conform şefului DSP Ilfov, indienii care au avut test negativ la plecare din ţara de origine au intrat în izolare timp de 5 zile imediat ce au ajuns în ţară, conform unei proceduri a societăţii comerciale care i-a adus în România.

Testele rapide antigen ale cetăţenilor veniţi din India au ieşit însă pozitive după această perioadă, conform şefului DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu, şi mulţi au fost internaţi în spitale din Capitală.

Şeful DSP Ilfov spune că a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică să identifice locurile unde au stat în avion cetăţenii indieni şi să stabilească din ce judeţe sunt cei care au intrat în contact cu ei. Într-un răspuns formulat pentru News.ro, INSP a explicat că abia pe data de 5 mai a primit informaţii despre cursele cu care aceştia au sosit.

La acel moment, însă, perioada maximă de incubaţie a bolii era deja depăşită, aşa că nu s-a mai justificat identificarea contacţilor din cele două avioane

"INSP-CNSCBT a intrat in posesia informatiilor referitoare la cele 2 zboruri cu care au sosit, în România cetăţenii indieni, după perioada maximă de incubaţe a bolii (după 15 şi, respectiv, 20 de zile), ceea nu mai justifica identificarea contacţilor din avion. DSP Ilfov a informat INSP-CNSCBT, pe data de 05/05/2021, că reprezentantul firmelor unde sunt angajaţi cetăţenii indieni a fost contactat in repetate rânduri pentru a furniza informaţii despre cursele aeriene cu care aceştia au sosit în ţară. Li s-a răspuns că persoana care deţine aceste informaţii nu le poate comunica, întrucât era bolnavă, dar cu promisiunea că informaţiile respective vor fi transmise la DSP Ilfov, în cel mai scurt timp. Informaţiile au sosit la DSP Ilfov abia pe data de 05/05/2021, la orele 15:00, dupa 15 si, respectiv 20 de zile de la datele celor 2 zboruri, aşadar după cele 14 zile ale perioadei maxime de incubaţie", au explicat la solicitarea News.ro reprezentanţii INSP.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close