Antena 3 CNN Actualitate CONTRACTE PART TIME 2020. Ce costuri va avea angajatorul de la 1 ianuarie 2020

CONTRACTE PART TIME 2020. Ce costuri va avea angajatorul de la 1 ianuarie 2020

CONTRACTE PART TIME 2020. Ce costuri va avea angajatorul de la 1 ianuarie 2020
04 Dec 2019   •   13:03

CONTRACTE PART TIME 2020 Supraimpozitarea contractelor de muncă part-time va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2020, conform unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, adoptat miercuri de Camera Deputaţilor cu 280 de voturi "pentru", un vot împotrivă şi două abţineri. 

CONTRACTE PART TIME 2020 Astfel, de la 1 ianuarie 2020 ar urma să fie eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parţial, în vederea aplicării unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară.

Proiectul, adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, a fost iniţiat de 53 de parlamentari liberali.

CONTRACTE PART TIME 2020 În cadrul dezbaterilor, deputatul PNL Robert Sighiartău a subliniat că proiectul reprezintă "o măsură reparatorie, benefică" atât pentru nivelul de trai al românilor, cât şi pentru economia românească. El a adăugat că, deşi în momentul în care a fost introdusă supraacciza a fost invocată utilizarea banilor colectaţi în vederea construcţiei de autostrăzi, acest lucru nu s-a întâmplat. În ce priveşte eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, Sighiartău a declarat că nu este posibil ca "într-un stat normal să munceşti două ore şi să plăteşti taxe pentru opt ore".

În schimb, social-democrata Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că prin adoptarea acestei legi se pierd 4,5 miliarde lei de la bugetul statului.

"1,5 miliarde din bugetul asigurărilor, pentru impozitarea la part-timp, şi trei miliarde pentru supraacciză. Acum haideţi să vă spunem şi ce a prevăzut până la urmă legea respectivă, ca să înţeleagă toată lumea. Am adus la nivelul salariului minim pe economie contribuţia pentru cei care lucrează la part-timp, cu nişte excepţii: elevii sau studenţii până la 26 de ani, ucenici până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi, pensionari, cei care au deja un contract de muncă. Imediat după ce am introdus această taxare la part-time la nivelul salariului minim pe economie, în prima lună, 89.000 de contracte de muncă au trecut din economia gri la alb. De asemenea, în lunile următoare, încă 200.000 de contracte au trecut la alb", a spus ea.

CONTRACTE PART TIME 2020 În ce priveşte contractele de muncă part-time, deputatul PSD a atras atenţia asupra existenţei persoanelor care, deşi lucrează opt - zece ore pe zi, ajung să aibă pensii foarte mici din cauza faptului că au contracte conform cărora ar munci doar 2 ore/zi.

Attila Korodi (UDMR) a declarat că statul român trebuie să aibă capacitatea să îi verifice pe toţi cei care angajează în regim part-time, nu să introducă o supraimpozitare care riscă să "blocheze foarte multe companii".

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close