Antena 3 CNN Actualitate Controverse mari privind a treia doza de vaccin. Teoria epidemiologului Emilian Popovici

Controverse mari privind a treia doza de vaccin. Teoria epidemiologului Emilian Popovici

Persoanele care au făcut boala nu au voie să se vaccineze, de exemplu. Specialiştii spun că sunt foarte mulţi asimptomatici care au trecut boală şi nu ştiu acest lucru. Nu se ştie nici dacă cei imunizaţi până la această dată cu cele două doze vor mai fi consideraţi ca având schema completă. Epidemiologul Emilian Popovici consideră că pandemia este în acest moment pe o curbă ascendentă şi va continua până la jumătatea lunii octombrie.

Controverse mari privind a treia doza de vaccin. Teoria epidemiologului Emilian Popovici
Sursa foto: Popovici Emilian Damian/Facebook Hepta
de Iulia Gorgorin    |    23 Sep 2021   •   17:22

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, conf. univ. dr. Emilian Popovici, a declarat, joi, în exclusivitate la Antena 3, că doza a treia de vaccin anti-COVID are două beneficii importante.

"Cel mai important este acela că readuce eficacitatea vaccinului la nivelul la care a fost atunci la varianta Alfa, când toţi eram surprinsi de eficienta de 95%. Este un lucru impoortant că protecţia faţă de infectie creste din nou la un nivel foarte ridicat.

De asemenea, se întăreşte şi protecţia faţă de formele grave care oricum este la un nivel foarte ridicat. Dacă în Israel, la 9 milioane de locuitori s-au confruntat în urmă cu câteva săptămâni, cu 10-11 mii de infecţii noi avand o populaţie cu o acoperire vaccinală de 70%, nu trebuie să ne mire ceea ce se întâmplă la noi acum.

"Curba ascendentă va continua undeva până la jumătatea lunii octombrie"

Fiecare epidemie în cadrul unei pandemii are o curbă ascendentă, are un vârf şi o curbă descendentă. Noi ne aflăm acum pe curba ascendentă şi această curbă ascendentă, în opinia mea, va continua undeva până la jumătatea lunii octombrie. Depinde de populaţie cum înţelege să respecte măsurile recomandate la această ora. Măsurile pe hârtie nu protejează pe nimeni.

Ele trebuie să fie puse în practică şi aplicate, şi de felul în care autorităţile vor reuşi să impună respectarea măsurilor şi să vină cu seturile de măsuri cele mai potrivite. Deci, în funcţie de asta va fi evoluţia pandemiei, epidemiei, în cadrul pandemiei la noi", a spus epidemiologul Emilian Popovici, joi, în exclusivitate la Antena 3.

Vaccinare doza 3 în România, din 28 septembrie

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 va începe în România în 28 septembrie.

Anunțul a fost făcut miercuri pemierul Florin Cîțu.

Doza 3 este ferm recomandată:

➢ persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

➢ persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Decizia a fost luată miercuri în ședința CNCAV, la care au participat membrii Comitetului, alături de repezentanții instituțiilor implicate în lupta împotriva COVID-19: Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Institutul Național de Sănătate Publică.

”Am luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca să înceapă doza a treia”, a spus premierul.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccin pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a spus, marți, că FDA a autorizat administrarea unei doze booster, doza 3 de rapel, la categoriile de persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, indiferent de categoria de vârstă, care sunt expuși la a face o formă severă, dar și a personalului medical care are un risc crescut de îmbolnăvire în condițiile în care există o transmitere accelerată a infecției cu varianta Delta.

”Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru, la care participă experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, în cadrul CNCAV și vom decide care este strategia de urmat. Practic ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt rezidenți în centrele sociale, cămine și pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă”, a spus Gheorghiță.

 

×
Parteneri
Marele Premiu al Australiei se vede la Antena 3 CNN
x close