Antena 3 CNN Actualitate Coronavirus. Ce măsuri a luat România

Coronavirus. Ce măsuri a luat România

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a declarat că epidemia provocată de noul coronavirus reprezintă o urgenţă internaţională, recomandă imperios tuturor statelor membre să adopte măsuri care să diminueze posibilitatea intrării într-o ţară a unei persoane care a fost infectată, iar în cazul în care acest lucru se întâmplă, să se ia măsuri astfel încât să se limiteze răspândirea virusului, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Coronavirus. Ce măsuri a luat România
Sursa foto: Foto: pixabay.com
30 Ian 2020   •   23:43

"Această alertă înseamnă că OMS recomandă imperios tuturor statelor membre să adopte măsuri care să diminueze posibilitatea intrării într-o ţară a unei persoane care a fost infectată cu coronavirus şi dacă acest lucru se întâmplă, dacă persoana totuşi intră în această ţară, persoana respectivă să ia măsuri încât să limiteze răspândirea. Sunt elemente extrem de importante care sunt prevăzute în această recomandare a OMS, pentru că OMS face doar recomandări, nu impune statelor membre", a susţinut Rafila.

El a afirmat că până în prezent în România au fost luate măsuri.

"Vreau să spun că până acum în România s-au luat aceste măsuri. Nu am aşteptat ca această stare de alertă globală să fi declarată. În urmă cu o săptămână a mai fost o şedinţă a acestui comitet de urgenţă al OMS, care a amânat luarea unei decizii, însă lucrurile erau clare încât de atunci că epidemia din China nu se poate stinge în câteva zile şi că va evolua. Lucrurile s-au adeverit. În momentul de faţă, practic, avem destul de multe ţări în care s-au identificat şi s-au izolat persoane care sunt bolnave şi avem două cazuri de transmitere secundară a bolii de la persoana care a venit din China, s-a transmis boala la altcineva, un caz în Statele Unite într-o familie de la soţ la soţie, şi în Germania", a explicat Alexandru Rafila.

El a spus că există în afara Chinei cazuri de transmitere secundară de coronavirus.

"Deci există două cazuri de transmitere secundară. În momentul în care boala începe să se răspândească într-o anumită ţară, dacă nu sunt foarte bine gestionate pot scăpa de sub control şi exact ce se întâmplă în momentul de faţă în China se poate întâmpla în orice ţară din lume. Până la urmă, în China se încearcă un soi de carantină uriaşă, despre asta discutăm. În momentul în care carantina depăşeşte zeci de milioane de persoane este greu să greu să împiedici răspândirea şi în momentul de faţă practic în toate regiunile Chinei se găsesc cazuri de persoane infectate şi acesta a fost unul dintre considerentele care a dus la declararea stării acesteia de alertă globală", a mai arătat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close