Antena 3 CNN Actualitate Scumpiri și probleme în aprovizionare! Cum ne va afecta coronavirusul și care sunt măsurile care trebuie luate

Scumpiri și probleme în aprovizionare! Cum ne va afecta coronavirusul și care sunt măsurile care trebuie luate

Un studiu efectuat de compania de consultanță Frames a arătat că, cele mai multe companii din România, nu au o strategie de risc pentru situaţii precum epidemia de coronavirus. Acestea se așteaptă la consecințe economice negative, cum ar fi scumpiri si probleme în aprovizionare.

Scumpiri și probleme în aprovizionare! Cum ne va afecta coronavirusul și care sunt măsurile care trebuie luate
Sursa foto: pixabay.com
09 Mar 2020   •   14:52

Potrivit barometrului, 72% dintre investitori au declarat că nu au un plan de risc pentru o asemenea situaţie, în timp ce doar 11% au afirmat că au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii.

În ceea ce priveşte impactul asupra afacerilor, 57% au declarat că epidemia, în stadiul actual, afectează derularea business-ului, dar nu sunt impactate procesele importante. 17% au afirmat că efectele economice ale Covid-19 blochează procesele importante de business/producţie, iar 9% au declarat că impactul este unul major. Doar 17% au afirmat că epidemia, pentru moment, nu le afectează afacerile.

Întrebaţi care sunt riscurile identificate în actuala situaţie, mulţi dintre investitori au semnalat problemele de aprovizionare, potenţialele creşteri de preţuri şi accentuarea blocajului financiar.

Măsurile de precauţie constau în asigurarea unui buffer financiar care să le permită companiilor să facă faţă provocărilor din lanţul de plăţi, spun experții. Firmele româneşti trebuie, astfel, să îşi monitorizeze mai atent cheltuielile, să reducă durata medie de încasare a creanţelor, care să fie transpusă proporţional către scăderea termenelor de plată a furnizorilor, scrie Mediafax

Barometrul a fost realizat în perioada 2-8 martie 2020, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc. Profilul respondenţilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 68% bărbaţi şi 32% femei, cu o vârstă medie de 43 de ani.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close