Antena 3 CNN Actualitate Coșmarurile frecvente, primul semn al unei afecțiuni cumplite

Coșmarurile frecvente, primul semn al unei afecțiuni cumplite

Coșmarurile frecvente în rândul persoanelor trecute de vârsta mijlocie ar putea fi un semn precoce al bolii Parkinson, spune rezultatul unui studiu recent efectuat pe persoane în vârstă.

Coșmarurile frecvente, primul semn al unei afecțiuni cumplite
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    20 Iun 2022   •   08:02

Visele tulburătoare au fost de multă vreme asociate cu diferite boli neurologice, în special în rândul bărbaților, dar acesta este primul studiu care investighează dacă aceste simptome sunt un avertisment al bolii Parkinson sau un efect secundar al afecțiunii. 

Urmărind starea de sănătate a 3.818 bărbați în vârstă, timp de 12 ani, cercetătorii au descoperit că cei care au experimentat coșmaruri frecvente au avut șanse de două ori mai mari să dezvolte boala Parkinson. 

Cei mai mulți au fost diagnosticați în primii cinci ani de studiu. 

Rezultatele sugerează că adulții în vârstă ar putea fi testați pentru Parkinson, pe baza conținutului viselor lor. Intervenția timpurie cu un tratament corect ar putea fi de folos pentru a opri o posibilă apariție a simptomelor fizice cum ar fi tremor, rigiditate sau încetinire a mișcărilor.  

Diagnosticarea precoce a bolii Parkinson este una dintre cele mai mari provocări ale specialiștilor. Până când sunt diagnosticate, persoanele bolnave pierd între 60% și 80% din neuronii care eliberează dopamină dintr-o parte a trunchiului lor cerebral. 

„Deși poate fi cu adevărat benefic să se diagnosticheze precoce boala Parkinson, există foarte puțini indicatori de risc și mulți dintre aceștia necesită teste spitalicești costisitoare sau sunt foarte frecvenți și nespecifici, cum ar fi diabetul”, explică neurologul Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham. în Regatul Unit. 

„Deși trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în acest domeniu, identificarea semnificației viselor urâte și a coșmarurilor ar putea indica faptul că persoanele care experimentează schimbări în visele lor la o vârstă mai înaintată, fără niciun declanșator evident, ar trebui să solicite sfatul medicului”, a adăugat el, potrivit sciencealert.com.

Legătura dintre somn și boala Parkinson este una pe care cercetătorii o investighează de câțiva ani. 

Aproximativ un sfert dintre pacienții cu Parkinson au raportat coșmaruri frecvente din momentul diagnosticării, iar unii raportează că au avut vise urâte cu până la 10 ani înainte de a fi diagnosticați. 

Studiile anterioare sugerează că persoanele cu boala Parkinson au de patru ori mai multe șanse de a experimenta coșmaruri frecvente decât cele din populația generală. 

Pacienții cu Parkinson au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta tulburări de somn cu mișcări rapide ale ochilor, care fac ca visele să fie recreate fizic în timpul nopții. 

×
Subiecte în articol: coșmaruri parkinson
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close