Antena 3 CNN Actualitate Costurile de 400 de milioane de dolari pentru amplasarea scutului antirachetă, suportate de SUA

Costurile de 400 de milioane de dolari pentru amplasarea scutului antirachetă, suportate de SUA

Costurile de 400 de milioane de dolari pentru amplasarea scutului antirachetă, suportate de SUA
Sursa foto: Foto: henryjacksonsociety.org
03 Mai 2011   •   15:27
Amplasarea sistemului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu (Olt) costă 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentru funcţionarea sistemului.

Banii urmează să fie achitaţi de SUA, a informat un oficial american care face parte din delegaţia ce negociază acordul privind amplasarea scutului. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Olt, informează Mediafax.


Sursa citată a precizat că amplasarea scutului anti-rachetă nu presupune nici un efort financiar pentru România. Tării nostre îi revine numai punerea la dispoziţie a fostei baze militare şi asigurarea pazei sistemului.

Potrivit secretarului de stat în MAE Bogdan Aurescu, SUA vor instala în 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole.

Oficialul a mai spus că amplasarea acestui sistem implică instalarea în fosta bază aeriană a unui număr redus de militari americani, respectiv 150-200. Acest număr ar putea creşte în anumite situaţii.


"În relaţia cu SUA această participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale", a declarat secretarul de stat în MAE, adăugând că acest sistem este unul "strict defensiv".



×
Subiecte în articol: Deveselu
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close