Antena 3 CNN Actualitate Creştinii celebrează Schimbarea la Faţă

Creştinii celebrează Schimbarea la Faţă

Creştinii celebrează Schimbarea la Faţă
06 Aug 2007   •   07:56

Schimbarea la Faţă este cunoscută ca fiind ziua în care Iisus Hristos şi-a arătat adevărata faţă a dumnezeirii pe Muntele Taborului, în prezenţa ucenicilor săi Petru, Ioan si Iacob. E ziua în care, potrivit tradiţiei populare, se face trecerea către toamnă. Schimbarea la Faţă mai este denumită în popor şi ca "Probojenia", după cum este denumită în limba slavă.

Sărbătoarea este menţionată pentru prima dată în documentele creştine din prima jumătate a secolului al V-lea. De atunci, în 6 august se celebreaza ziua în care Iisus Hristos şi-a aratat adevarata faţă pe Muntele Taborului, în prezenţa ucenicilor Petru, Ioan şi Iacob.

În Apus, sărbătoarea a fost impusă de papa Calist al III-lea drept mulţu­mire pentru biruinţa câştigată de oştile creştine asupra turcilor la Bel­grad, în anul 1456.

În tradiţia populară este ziua care marchează trecerea verii către toamnă. După această zi, frunzele încep să se îngălbenească, berzele pleacă, apele încep să se răcească şi se gustă primii struguri.

În popor se mai spune că în această zi nu este bine să pleci în călătorie, întrucât te vei rătăci. În această zi oamenii nu lucrează şi încearcă să nu se certe unii cu alţii. În biserici se împart struguri şi se face pomenirea morţilor.

Antena 3

×
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close