Antena 3 CNN Actualitate Cristoiu: Criza coronavirusului a spulberat mitul conducătorului ales să ne salveze

Cristoiu: Criza coronavirusului a spulberat mitul conducătorului ales să ne salveze

Ion Cristoiu afirmă că criza coronavirusului a spulberat mitul conducătorului ales să ne salveze. Jurnalistul comentează concluziile unui sondaj realizat de Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale în toamna anului trecut şi dat recent publicităţii, conform căruia 80% dintre români sunt de acord cu afirmaţia “Politicienilor şi partidelor dominante nu le pasă de oameni ca mine”, iar o tremie dintre europeni spun că drepturile omului servesc doar celor care nu le merită, respectiv criminali şi terorişti.

Cristoiu: Criza coronavirusului a spulberat mitul conducătorului ales să ne salveze
de Gabriel Dano    |    25 Iun 2020   •   18:10

„Să începem cu a doua. Aşa este. Criminalii şi teroriştii au avocaţi. Şi au avocaţi pentru că au bani. Drepturile omului sunt invocate în justiţie şi sunt luate în serios în momentul în care ai bani. Cine au bani? Teroriştii şi criminalii. Ei au avocaţi buni şi îi mai şi mituiesc pe judecători. Din punctul acesta de vedere, e o concluzie neagră pentru justiţie. Dacă un criminal sau un terorist este eliberat pentru că se invocă drepturile omului înseamnă că au fost bani pentru el şi au fost bani şi la justiţie”, a afirmat jurnalistul.

Despre procentajul ridicat al românilor care nu au încredere în politicieni, concluzia lui Ion Cristoiu e că ăştia sunt românii. Sunt nemulţumiţi, se plâng de clasa poltică, comentează pe Facebook sau în berării, dar nu fac nimic pentru a schimba lucrurile.

„Concluzia la care mă duce pe mine acest procentaj: poporul român asta este. Zice 'Aaa, toţi sunt la fel. Nu am încredere în Guvern, în politicieni, în clasa politică', dar nu fac nimic. E una din principale stări de spirit ale românilor care pe mine nu numai că mă imeşte, dar mă scoate şi din sărite. Se întâmplă afacerea UNIFARM. Te aşteptai să iasă lumea în piaţă. 'Băi, staţin puţin. Ne-aţi ţinut închişi în case, ne-aţi arestat la domiciliu şi voi făceaţi afaceri'. Nu, toţi scriu pe Facebook, şi la cafenele şi la berării spun domne asta-i ţara, n-avem ce face, toată clasa politică e coruptă. Bun, am înţeles. Faceţi ceva. Inventaţi un partid care nu e corupt sau sprijiniţi, dacă o fi vreunul, care nu e corupt”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că neîncrederea în politicieni a fost adâncită de criza coronavirusului, ducând la dispariţia unui mit: conducătorul ales democratic să vegheze şi să salveze naţiunea în cazul unui pericol.

„Criza coronavirusului a adâncit neîncrederea în clasa politică în toată Europa şi în America, nu în sensul că era o clasă coruptă, ci în sensul că magia aia că, în cazul în care se întîmplă ceva, omul simplu ştie că e unul acolo, preşedinte, are informaţii, nu e ca noi, de aia l-am ales, el este conducătorul, veghează. Şi în timpul acestei crize, au descoperit deodată că nu ştiau nimic, că sunt mai nătăfleţi, mai speriaţi, mai prăpăstioşi decât noi, că a venit OMS şi a zis modelul este cel chinezesc. Gata, oameni închişi în case, nu mai iese nimeni, amenzi. Niciunul dintre liderii lumii democratice nu a zis 'băi, stai puţin e valabil în China, nu la noi'. Nu, au imitat”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu a adăugat că, pe măsură ce va trece timpul şi oamenii îşi dau seama mai mult că, de fapt, a fost exagerare, dar nu că ar fi fost vorba despre un complot, ci pentru că aceia pe care i-au ales s-au dovedit neputincioşi în faţa unui virus.

„Neîncrederea nu vine din faptul că oamenii dibuie un complot, nu. Deodată lideri mari, prezentaţi la televizor că ei ştiu totul şi în care ei aveau încredere s-au dovedit neputincioşi. Un virus i-a dat peste cap. Neîncrederea a venit din faptul că a dispărut mitul conducătorului pe care noi l-am ales ca să ne apere. Nu, şi în sensul acesta va creşte neîncrederea pentru că te-ai aştepta, toţi ne-am aştepta.... hai să spunem că la Iohannis nu ne aşteptam, că e de-al nostru – Trump, Johnson, oameni care au servicii la dispoziţie, informaţii, aleşi democratic. De-aia l-am ales ca el să ia măsuri să ne salveze. Dacă mă uit la Comisia Europeană, la Ursula şi la ceilalţi nu mai ştiau unde să se ascundă. Puţini lideri europeni au zis, da mă duc în spitale şi dacă mă infectez, ce? Mor. Toţi aveau grijă ca şi Klaus Iohannis să stea ascunşi să nu cumva să-i atingă şi să-i îmbolnăvească”, a reamintit jurnalistul.

 

×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu Klaus Iohannis

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close