Antena 3 CNN Actualitate Criza ne-a schimbat obiceiurile alimentare: 40 la sută dintre români sar peste micul dejun

Criza ne-a schimbat obiceiurile alimentare: 40 la sută dintre români sar peste micul dejun

Criza ne-a schimbat obiceiurile alimentare: 40 la sută dintre români sar peste micul dejun
06 Sep 2013   •   11:15

Criza a schimbat obiceiurile alimentare ale românilor. 40 la sută dintre ei sar peste micul dejun, iar prânzul este cea mai consistentă masă a zilei. Dacă înainte de criză veneau de la magazin cu plasele pline, acum două treimi dintre consumatori spun că iau doar strictul necesar.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că preţul alimentelor a crescut, în medie, cu peste 6 la sută anul trecut faţă de 2011. Scumpirea alimentelor a schimbat şi lista de cumpărături a românilor. 86 la sută dintre ei consideră că este scump să mănânci sănătos în România. Astfel, un procent mare al populaţiei nu are un regim alimentar sănătos şi corect, cu trei mese principale pe zi.

Tot din lipsă de bani, prânzul a devenit masa principală a zilei. Aproape 90 la sută dintre repondenţi iau masa de prânz acasă, 9 la sută mănâncă la serviciu şi doar 1 la sută îşi permit o masă la restaurant.

Mâncărurile preferate la prânz sunt ciorba sau supa, produsele lactate, cartofii prăjiţi şi salatele.

Criza a schimbat şi obiceiurile alimentare. Românii se orientează după alimente mai ieftine. Astfel, pâinea este nelipsită de pe masă. Deşi este scumpă pentru mulţi români, fiecare îşi doreşte o bucată de carne în orice mâncare, oricât ar fi de mică. La acest capitol preferinţele indică foarte clar carnea de porc.

Suntem şi mari băutori de lapte. Conform statisticilor, în medie, 100 de litri pe cap de locuitor, în timp ce media europeană este de 79 de litri.

Ne ferim însă de prea multe ouă. Nu ne putem lăuda nici cu un consum mare de fructe - doar 1 la sută dintre cei chestionaţi au ales fructele ca aliment preferat.

×
Subiecte în articol: criza pranz INS
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close