Antena 3 CNN Actualitate CSM ameninţă cu sancţiuni magistraţii din cazul Bordei

CSM ameninţă cu sancţiuni magistraţii din cazul Bordei

CSM ameninţă cu sancţiuni magistraţii din cazul Bordei
10 Iul 2007   •   14:48

Magistraţii care s-au ocupat de procesul Parcul Bordei ar putea fi sancţionaţi. Consiliul Superior al Magistraturii va verifica dacă judecătorii care au soluţionat cazul Bordei au fost de rea-credinţă sau au comis o gravă neglijenţă atunci când au dat decizia în acest caz.

Preşedintele CSM, Anton Pandrea, a anunţat că inspecţia judiciară a Consiliului va face verificări cu privire la cazul Bordei, sesizat iniţial de preşedintele Traian Băsescu chiar de Ziua Justiţiei, desfăşurată la Alba Iulia. Afacerea Bordei a demarat în 2003 cînd primarul de atunci, Traian Băsescu a atribuit în proprietate 3,3 hectare situate pe malul Lacului Floreasca, lui Costel Costanda. Acesta cumpărase dreptul litigios asupra terenului de la moştenitorii familiei Lincaru. Parcul Bordei este considerat spaţiu verde de către Primărie, dar în cazul în care ar deveni suprafaţă construibilă, ar fi cea mai scumpă proprietate din România, evaluată la o sută de milioane de euro.

În anul 2005, Costanda a câştigat un proces prin care primăria capitalei era obligată să-i aprobe documentaţiile de urbanism astfel încât să poată construi clădiri, respectând în acest fel valoarea evaluată a terenului. Primăria a atacat hotarârea iar Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză municipalităţii, anulând decizia judecătorilor. Costanda a continuat însă procesul şi a cerut anularea deciziei Curţii de Apel. În paralel, omul de afaceri a deschis un alt proces prin cere despăgubiri de aproximativ un milion de euro de la fiecare consilier municipal care refuză să voteze planul de urbanism zonal pentru clădiri mai înalte.

Municipalitatea a pierdut în cele din urmă Parcul Bordei din Capitală. Omul de afaceri Costel Costanda a câştigat peste 33.000 de metri pătraţi de verdeaţă, decizia Curţii de Apel fiind irevocabilă. În plus, primăria Capitalei trebuie să-i plătească acum lui Costanda şi 18 milioane de euro, daune pentru că procesul s-a prelungit.

În locul spaţiului verde, va răsări în scurt timp un cartier cochet de vile. Omul de afaceri va avea dreptul să construiască pe o treime din suprafaţa terenului cîştigat în instanţă. Primăria Capitalei s-a judecat mai bine de patru ani cu Costel Costanda, în încercarea de a salva Parcul Bordei.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close