Antena 3 CNN Actualitate CSM: DNA face interceptări telefonice pe bandă rulantă

CSM: DNA face interceptări telefonice pe bandă rulantă

CSM: DNA face interceptări telefonice pe bandă rulantă
12 Iul 2007   •   08:59

O informare a Consiliului Superior al Magistraturii arată că, în ultimii doi ani şi jumătate, DNA a ascultat telefoanele a 465 de persoane. Multe dintre aceste interceptări s-au dovedit nejustificate, susţin jurnaliştii de la ?Gardianul?, întrucât o mare parte dintre persoanele ale căror convorbiri telefonice au fost ascultate nu au mai fost trimise în judecată. Surse din cadrul DNA au precizat, pentru ?Gardianul? că Inspecţia CSM, care a verificat activitatea DNA, deţine un document statistic din care rezultă că aproape jumătate dintre mandatele de interceptare nu au nicio justificare în finalizarea dosarelor.

Astfel, în anul 2005, 155 de interceptări nu au nicio justificare, susţin jurnaliştii. De asemenea, statistica arată că în 2006 DNA a utilizat fără justificare 96 de mandate de înregistrare a convorbirilor telefonice, iar până în martie anul acesta DNA a obţinut 17 autorizaţii care nu s-au finalizat cu trimiterea în judecată a celor ascultaţi.

Reţeaua de interceptare a convorbirilor telefonice cea mai răspândită a fost cea teritorială, urmată de secţia de combatere a infracţiunilor conexe şi de Secţia pentru fapte de corupţie săvârşite de militari. Ascultările abuzive ale telefoanelor de către procurori au fost sancţionate de curând de judecătorii Tribunalului Bucureşti în dosarul Dinu Patriciu versus SRI. Magistraţii au stabilit că omului de afaceri i-a fost încălcat dreptul la viaţă intimă, prin interceptarea unor convorbiri telefonice.

Inspecţia judiciară la DNA a activităţii procurorilor anticorupţie şi a şefilor din cadrul Direcţiei a început pe 1 iunie, după ce ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a solicitat revocarea procurorului şef al secţiei a doua din cadrul DNA, Doru Ţuluş.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close