Antena 3 CNN Actualitate Cultură 30% dintre români vor Muzeu Guggenheim la Bucureşti

30% dintre români vor Muzeu Guggenheim la Bucureşti

30% dintre români vor Muzeu Guggenheim la Bucureşti
07 Aug 2007   •   17:12

Aproximativ 30% din românii care locuiesc în Bucureşti şi în oraşele de peste 100.000 de locuitori ar vizita o filială a Muzeului Guggenheim, dacă aceasta ar fi deschisă în Capitală, potrivit rezultatelor unei cercetări a Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC). Muzeele Guggenheim sunt muzee dedicate artei moderne şi contemporane, primul muzeu de acest tip găzduind lucrări de artă avangardistă, aparţinând moderniştilor timpurii ca Wassily Kandinsky şi Piet Mondrian. MCC a decis, la sfârşitul anului trecut, realizarea unui studiu privind impactul pe care l-ar avea deschiderea unei filiale a Muzeului Guggenheim la Bucureşti. Decizia a fost luată după ce oficialii Ministerului au discutat cu conducerea instituţiei din New York despre înfiinţarea unei astfel de filiale în România.

Prin cercetarea ?Muzeul Guggenheim în Bucureşti: Cultura vizitării muzeelor şi o prospecţiune de piaţă? s-a încercat să se estimeze consumul potenţial de artă contemporană în România urbană şi interesul pentru deschiderea unei sucursale a Muzeului Guggenheim în Bucureşti.

Astfel, în contextul în care ar fi deschisă la Bucureşti o filială a Muzeului Guggenheim, ?piaţa locală? de vizitare a muzeelor ar fi transformată ?substanţial?. Populaţia apreciază un astfel de muzeu ca fiind ?foarte nou? şi ?diferit? de muzeele din România.

Rezultatele cercetării au fost transmise conducerii Muzeului Guggenheim, în prezent aşteptându-se un răspuns în funcţie de care ar fi posibilă deschiderea unei sucursale a instituţiei în România. ?Cercetarea este la conducerea Muzeului Guggenheim de aproximativ două luni. Aşteptăm un răspuns?, a declarat pentru Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC.

În condiţiile în care se va decide deschiderea unei sucursale a instituţiei în Capitală, MCC are propune două sedii care ar putea-o găzdui: o clădire care se va construi în perimetrul noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României (BNR) şi un spaţiu din cadrul proiectului Esplanada, proiect prevăzut a se realiza în centrul Bucureştiului. Negocierile pentru aducerea unei filiale a Muzeului Guggenheim la Bucureşti au început în august 2006.

Muzeul Guggenheim a fost înfiinţat în anul 1937, la New York, din initiaţiva colecţionarului Solomon R. Guggenheim. Pe lângă sediul central de la New York, filiale Guggenheim există la Bilbao, Berlin, Veneţia şi Las Vegas. În curând vor începe lucrările şi pentru constucţia unui Muzeu Guggenheim în Emiratele Arabe Unite.

Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close