Antena 3 CNN Actualitate Cultură A fost descoperită încă o brăţară dacică

A fost descoperită încă o brăţară dacică

A fost descoperită încă o brăţară dacică
26 Oct 2007   •   16:54

O nouă brăţară dacică din aur a fost descoperită în România, iar autorităţile înceară în prezent să o recupereze, a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor. Această descoperire ar fi cea de-a 12 brăţară dacică din aur care ar putea fi recuperată în următoarea perioadă. În urmă cu o săptămână, Iorgulescu anuţa că alte trei brăţări dacice din aur ar putea fi aduse din străinătate în România până la sfârşitul acestui an, ele urmând să fie răscumpărate de statul român, după ce vor fi expertizate de o comisie numită de Ministerul Culturii şi Cultelor.
Până în prezent, statul român a recuperat nouă brăţări dacice din aur, din cele 15 astfel de obiecte, despre care se ştie că au fost sustrase din site-ul Sarmizegetusa Regia. Cele nouă brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României.

Primele patru brăţări dacice au fost răscumpărate cu suma de 980.000 de lei de la un colecţionar american. Acestea au fost aduse în ţară la jumătatea lunii ianuarie şi au fost expuse la Muzeului Naţional de Istorie.  Cea de-a cincea brăţară a fost predată statului român de către autorităţile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Aceasta fusese expusă la Expoziţia Bienală a Anticarilor, organizată de Grand Palais din Paris. Piesa expusă de Ariadna Gallerry din New York aparţinea unui cetăţean german din Munchen, cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale.

O altă brăţară geto-dacică din aur a fost recuperată în luna iunie, la Baia Mare, de la un hunedorean.

Ultimele trei brăţări dacice expuse la MNIR au fost recuperate în august din Elveţia şi din SUA. Răscumpărarea celor două brăţări dacice din Elveţia a costat 140.000 de euro, iar cea din SUA - 60.000 de dolari, banii fiind alocaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close