Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit actorul Colea Răutu, la vârsta de 95 de ani (VIDEO)

A murit actorul Colea Răutu, la vârsta de 95 de ani (VIDEO)

<font color=BLACK>A murit actorul Colea Răutu, la vârsta de 95 de ani (VIDEO)</font>
13 Mai 2008   •   19:59

Celebrul actor de film şi teatru Colea Răutu s-a stins din viaţă la Spitalul Municipal din Bucureşti, marţi, în jurul orei 18:00. Avea 95 de ani şi suferea de ciroză, fiind internat în spital de mai bine de o săptămână. Colea Rutkovschi, sau ?Colică? cum îi spuneau prietenii s-a născut la 18 noiembrie 1912, la Bălţi în Basarabia, dintr-un tată polonez şi o mamă moldoveancă.

Şi-a închinat întreaga viaţă scenei, deşi a vrut iniţial să se facă fotbalist, şi a interpretat aproximativ 75 de roluri în filme memorabile. A început făcând figuraţie la Teatrul de Revistă ?Cărăbuş?, în 1934, ca apoi să urce pe scena Teatrului Naţional. În 1953, alături de Ernest Maftei, înfiinţează ACIN-ul, Uniunea Cineaştilor de azi. În 1954, este distribuit în filmul ?Desfăş urare?, iar un an mai târziu îl vedem în ?Moara cu noroc?.

A murit actorul Colea Răutu


Colea Răutu a interpretat roluri negative ce au depăşit ca dăruire şi talent rolurile principale. Despre rolul Spânul, din ?Toate pânzele sus!?, a spus că a fost cel mai solicitant din cariera lui.

Printre distincţiile artistului pot fi enumerate titlul de Artist emerit, Premiul de Stat, Premiul la Festivalul de film Karlovy-Vary, Premiul Festivalului de film de la Moscova etc. În anul 1988 a obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru întreaga activitate, iar la 14 mai 2002 a fost distins cu Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească.

Iorgulescu: ?O pierdere semnificativă pentru scena românească?
Moartea actorului Colea Răutu reprezintă ?o pierdere semnificativă pentru scena românească?, spune ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Acesta a evidenţiat ?marea capacitate expresivă, care mergea de la rolurile de revistă, până la cele de compoziţie? dar şi ?talentul muzical? şi ?vocea deosebită? ale lui Colea Răutu. ?Eram adolescent şi mi-amintesc timbrul său deosebit, atunci când interpreta celebrul ?Coşar?', a mai spăus Adrian Iorgulescu.

Colea Răutu - Coşarul


Jean Constantin: ?Era un artist emerit al ţării?
Jean Constantin, care a colaborat cu actorul Colea Răutu în mai multe filme, precum ?Toate pânzele sus!?, ?Nemuritorii? sau ?Zestrea domniţei Ralu?, a declarat pentru Mediafax că moartea cunoscutului actor este o mare pierdere pentru arta românească. ?Am colaborat foarte bine cu el. Era un artist emerit al ţării, îmi pare rău pentru acest moment?. ?Eram mai mic decât el şi îmi spunea ce să fac. Îmi zicea ŤJeane, mişcă-te aşa, fă aşa pe platouť?, şi-a amintit Jean Constantin, adăugând că Răutu era atât un actor bun cât şi ?un coleg extraordinar şi un om de suflet?.

Colea Răutu în Săptămâna Nebunilor


Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close