Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit actorul Paul Newman

A murit actorul Paul Newman

A murit actorul Paul Newman
27 Sep 2008   •   17:13

Cei mai celebri ochi albaştri din istoria cinematografiei s-au închis pentru totdeauna. Cunoscutul actor şi regizor american, Paul Newman, a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani. Purtătoarea sa de cuvânt a declarat că tragicul eveniment s-a întâmplat vineri.

Paul Newman, cel care va deveni mai târziu o adevărată legendă a cinematografiei, s-a născut în 1925, în Cleveland. Pasiunea pentru actorie şi-a descoperit-o încă din anii de şcoală, când a jucat în diverse scenete. S-a înscris la Facultatea de Teatru a Universităţii Yale, dar un an mai târziu a plecat să-şi caute norocul în New York. Aspectul fizic l-a ajutat să obţină mai multe roluri în seriale de televiziune şi i-a adus mii de admiratoare.

În 1953 şi-a făcut prima apariţie pe Brodway, în piesa ?Picnic?. A fost un moment decisiv în viaţa sa profesională. Interpretarea i-a adus o ofertă de la studiourile Warner Brothers. Paul Newman şi-a început cariera cinematografică în 1954. După primul rol, a fost atât de dezamăgit de prestaţia sa, încât a fost cât pe ce să renunţe. Dar a continuat totuşi să joace, iar doi ani mai târziu a cunoscut şi primul succes în box office, cu rolul din pelicula ?Cineva acolo sus ma iubeste?.

Talentul şi munca i-au fost recunoscute cu adevărat abia în 1987, când a primit premiul Oscar pentru rolul principal din filmul ?Culoarea banilor?. Dar nu s-a mulţumit să fie doar actor, ci a şi regizat mai multe filme de succes. În total, a fost nominalizat la Oscar de 9 ori ca actor şi o dată ca regizor. La 82 de ani, Paul Newman şi-a anunţat retragerea din industria filmului.

Actorul a fost căsătorit de două ori. Adevărata fericire a declarat că şi-a găsit-o alături de a doua soţie, Joanne Woodward, care i-a adus pe lume trei copii. Paul Newman a fost diagnosticat cu cancer la plămâni. În luna august, veteranul actor a luat decizia de a pleca din spitalul în care era internat pentru a-şi petrece ultimele săptămâni din viaţă alături de familie.

PAUL NEWMAN ÎN "COOL HAND LUKE"

Antena 3

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close