Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit Aleksandr Soljeniţîn, scriitor anticomunist şi laureat al Premiului Nobel

A murit Aleksandr Soljeniţîn, scriitor anticomunist şi laureat al Premiului Nobel

A murit Aleksandr Soljeniţîn, scriitor anticomunist şi laureat al Premiului Nobel
04 Aug 2008   •   08:59

Scriitorul rus Aleksandr Soljeniţîn a încetat din viaţă, luni dimineaţă, la vârsta de 89 de ani, din cauza unor probleme cardiace. Laureat al Nobelului pentru Literatură, în 1970, Soljeniţîn a scris despre regimul totalitarist al lui Stalin şi pentru aceasta a plătit preţul exilului: 20 de ani departe de casă.

S-a născut în 1918, pe 11 decembrie, într-o localitate din nordul Caucazului, Kislodovsk. Crescut de mamă la Rostov pe Don, urmează mai târziu cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică din oraş. Prima sa carte, ?O zi din viaţa lui Ivan Denisovici?, scrisă în 1959, vede lumina tiparului abia trei ani mai târziu, doar cu permisiunea lui Hruşciov. În 1970, ia Premiul Nobel pentru ?Pavilionul canceroşilor?.

Unul dintre romanele sale de referinţă, "Arhipelagul Gulag", a fost publicat în Franţa în 1973. Cartea a fost scrisă de Soljeniţîn în Rusia, pe bucăţi minuscule de hârtie, pe care le-a ţinut îngropate în grădina unui prieten, pentru a nu fi găsite de autorităţi.

În 1974 îi este ridicată cetăţenia sovietică şi se stabileşte în Statele Unite. Se întoarce în ţara mamă Rusia în vara lui 1994, după ce preşedintele Gorbaciov îi redă cetăţenia pe 16 august 1990.

Sursă foto: cache.daylife.com



Antena3.ro

×
Parteneri
Elevii încep azi evaluarea națională
x close