Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit cineastul Michelangelo Antonioni

A murit cineastul Michelangelo Antonioni

A murit cineastul Michelangelo Antonioni
31 Iul 2007   •   12:18

Cinematografia e din nou în doliu. La 24 de ore de la decesul lui Ingmar Bergman, a murit şi cineastul italian Michelangelo Antonioni. În vârstă de 94 de ani, Antonioni a încetat din viaţă la reşedinţa sa din Ferrara. Michelangelo Antonioni şi-a dedicat viaţa filmului, după ce în tinereţe a studiat economia. A debutat ca regizor în 1950, cu filmul ?Cronica unei iubiri?.

Au urmat apoi ?Le amiche?, ?Il Grido? şi ?Aventura?, film considerat o capodoperă cinematografică. A primit un Oscar pentru întreaga sa carieră şi a câştigat un Palmes D'Or, la Cannes, în 1967. 30 de ani mai târziu Antonioni a primit Leul de Aur la Veneţia. Artistul a fost la un pas să renunţe la cinematografie din cauza unui atac cerebral, însă, în toată această perioadă i-a fost alături soţia sa, actriţa Enrica Antonioni.

Deşi parţial paralizat, Antonioni a revenit pe platourile de filmare în 1995, când a regizat ?Dincolo de Nori?. În ultimii ani, Antonioni s-a retras la vila sa din Ferrara şi s-a dedicat picturii. Va fi înhumat joi în oraşul natal.  

Observator

×
Parteneri
Alertă meteo, emisă de ANM. Cod galben de ploi, vijelii şi grindină în România
x close