Antena 3 CNN Actualitate Cultură A plecat dintre noi de 10 ani. Actorul Ernest Maftei ar fi împlinit azi 97 de ani, dacă mai trăia

A plecat dintre noi de 10 ani. Actorul Ernest Maftei ar fi împlinit azi 97 de ani, dacă mai trăia

A plecat dintre noi de 10 ani. Actorul Ernest Maftei ar fi împlinit azi 97 de ani, dacă mai trăia
Sursa foto: Foto: ro.wikipedia.org
de M.Z.    |    06 Mar 2017   •   15:04

Actorul Ernest Maftei ar fi împlinit luni 97 de ani, dacă mai trăia. A fost actor, epigramist și adept al Mișcării Legionare. 

S-a născut la 6 martie 1920 în comuna Prăjești, lângă Bacău. La școala normală din Bacău, a debutat cu versuri în revista Liliacul. Apoi, a studiat vioara la Academia de Artă Dramatică din Iași și, ulterior, a debutat ca actor, în perioada studenției, în piesa „Zece milionari” la Teatrul „Muncă și lumină”, potrivit Wikipedia.ro. Debutul cinematografic l-a făcut în filmul „Răsună valea”.

Actorul a fost căsătorit, a avut un fiu, Gheorghe (Gheorghiță) Maftei care este un artist plastic cunoscut.

Ernest Matei și-a început cariera politică în Mișcarea Legionară, unde a ocupat un rol important. La 17 ani aderă la mișcarea legionară „Frăția de Cruce”. În dosarele de la Securitate era numit chiar al treilea cel mai periculos om pentru comunismul român. În urma unei ordin pe care l-a îndeplinit, tatăl său este arestat mai târziu și încarcerat.

A fost judecat de comuniști de mai multe ori, însă a fost achitat tot timpul din cauza intervențiilor evreilor salvați de el și care au depus mărturii pentru a-l ajuta. Pentru a scăpa de opresiunile comuniste preia numele de Irimia Valahul.

A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989 apărând în fața demonstranților cu un steag fără stemă (nedecupat) și a rămas în stradă până la finalizarea evenimentelor. A participat la protestele din iunie și a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței, fiind salvat ulterior de un trecător.

Actorul Ernest Maftei s-a stins din viață pe 19 octombrie 2006.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close