Antena 3 CNN Actualitate Cultură Băsescu, ironizat la un radio din Rusia: Controverse despre "duşmanul secret al Moscovei" (VIDEO)

Băsescu, ironizat la un radio din Rusia: Controverse despre "duşmanul secret al Moscovei" (VIDEO)

Băsescu, ironizat la un radio din Rusia: Controverse despre "duşmanul secret al Moscovei" (VIDEO)
Sursa foto: Traian Bãsescu
08 Ian 2010   •   10:54

Preşedintele Traian Băsescu a fost "eroul" uneia din cele mai populare emisiuni de radio din Rusia. Biografia preşedintelui român a fost tema programului "48 de minute" . Realizatorii nu au ocolit aspectele controversate ale personalităţii lui Traian Băsescu.

Emisiunea "48 de minute", consacrată liderilor politici ai lumii, este moderată chiar de redactorul-şef al postului, Aleksei Venediktov, şi de comentatoarea Nargiz Asadova. Invitatul special este şi el o personalitate - directorul adjunct al agenţiei de presă Itar-Tass. Traian Băsescu a fost eroul primei emisiuni din acest an pentru un motiv evident: foarte multe mijloace de informare ruseşti, în articolele consacrate lui Băsescu, îl prezintă ca pe "duşmanul secret al Moscovei".

Ziariştii au schiţat biografia preşedintelui român, cu numeroase referiri la trecutul său de marinar. ?În discursurile sale publice a folosit foarte des expresii - nu aş spune de netipărit, dar expresii sărate, ca marea - aceasta face parte din carisma sa?, comentează Aleksei Venediktov.

Mihail Gusman, care s-a întâlnit de două ori cu Băsescu pentru interviuri, crede că farmecul acestuia este dat de un alt element: ?Când vorbeşti cu el, ochii săi privesc puţin în părţi diferite. Iar când se uită la tine, nu eşti sigur cu care ochi te priveşte. Te uiţi în ochii lui şi te gândeşti că te priveşte ba cu stângul, ba cu dreptul - după cum înclină capul?. Tot Gusman şi-a amintit de vremurile de după revoluţie, când Băsescu era aproape necunoscut în politica românească.

Băsescu şi Flota

Din evocare nu putea lipsi povestea flotei dispărute a României - o poveste prea încurcată pentru a fi lămurită în acest cadru. ?Aşa-zisul Dosar Flota, sau Dosarul privatizării flotei încă îl mai urmăreşte pe eroul nostru de astăzi, pentru că toate navele comerciale şi celelalte elemente ale flotei au fost vândute la preţuri de nimic, iar el ştia perfect fiecare corabie, fiecare vaporaş?, aminteşte Nargiz Asadova.

Ascultătorii ruşi au putut afla aproape totul despre preşedintele Băsescu, inclusiv episoadele mai neplăcute, cum ar fi cel în care i-a luat telefonul mobil unei jurnaliste, pe care apoi a numit-o ?ţigancă împuţită?.

Emisiunea s-a încheiat într-o notă prietenească, prin câteva versuri ale imnului României, recitate în limba rusă.

BĂSESCU, IRONIZAT LA UN RADIO DIN RUSIA


Antena 3

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close