Antena 3 CNN Actualitate Cultură BBC, acuzat de atitudine pro-UE, în schimbul unor contracte ?grase?

BBC, acuzat de atitudine pro-UE, în schimbul unor contracte ?grase?

BBC, acuzat de atitudine pro-UE, în schimbul unor contracte ?grase?
28 Ian 2008   •   14:47

Trustul media britanic BBC este acuzat de atitudine părtinitoare în favoarea Bruxelles-ului, după ce a beneficiat de împrumuturi preferenţiale de la banca europeană. Potrivit publicaţiei Times, BBC a contractat împrumuturi cu dobândă redusă în valoare de 141 de milioane de lire sterline, de la Banca Europeană pentru Investiţii. Presa britanică a dezvăluit la finele săptămânii trecute că BBC a contractat de la Banca Europeană pentru Investiţii, trei împrumuturi pentru a finanţa extindereii imperiului său mediatic. De asemenea, trustul britanic ar mai fi primit în ultimii cinci ani şi de la UE fonduri nerambursabile în valoare de 1,4 milioane lire sterline, echivalentul a 1,9 milioane euro. Detalii legate de împrumuturi şi de fondurile nerambursabile au apărut într-o scrisoare trimisă de directorul financiar al BBC, Zarin Patel, către parlamentarul conservator Bob Spink.

Primul împrumut, în valoare de 66 milioane lire, a fost luat în 2003 pentru a dota o clădire nouă din complexul media al BBC din vestul Londrei, vândută ulterior în profit. Cel de-al doilea împrumut, de 25 milioane de lire, şi al treilea, de 50 de milioane de lire, pentru achiziţionarea de drepturi de transmisie în străinătate a programelor BBC produse în Marea Britanie.

BBC a refuzat să dezvăluie rata dobânzii pe care o plăteşte Băncii europene pentru creditele contractate. Parlamentarul care a aflat despre afacere vrea să depună la Camera Comunelor o moţiune prin care va condamna BBC pentru că a acceptat banii.

Trustul britanic neagă însă că ar fi avut o atitudine pro-UE, în schimbul contractelor. Un purtător de cuvânt al BBC a declarat că ocazional, postul primeşte şi fonduri de la UE pentru proiecte educaţionale sau de cercetare şi dezvoltare.

Antena 3

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close