Antena 3 CNN Actualitate Cultură Blestemul "Macbeth". Un artist a murit pentru că a rostit cuvântul

Blestemul "Macbeth". Un artist a murit pentru că a rostit cuvântul

Blestemul "Macbeth". Un artist a murit pentru că a rostit cuvântul
15 Apr 2008   •   20:41

Repetiţii cu ghinion la Opera Română. Un om a murit, iar alţii au suferit diverse accidente, din cauza lui Macbeth, spun artiştii. Peste tot în lume, pe unde a fost jucată piesa lui Shakespeare, s-au întîmplat lucruri ciudate. Se vorbeşte despre un blestem. ?În teatre cuvântul Macbeth nu se pronunţă, asta este o datină, i se spune încoronatul, cuplul infernal, dezlănţuitul?, spune Petrică Ionescu, regizorul Macbeth.

Ghinioanele se ţin lanţ de cei care pronunţă cuvântul Macbeth în teatru. Regizorul s-a convins de acest lucru din prima zi, cînd a venit la Operă. ?M-a prins o boală, ceva groaznic, am stat cu 40 de grade, nimeni n-a ştiut de ce, că am ajuns şi la urgenţă?, susţine Petrică Ionescu.

Acesta a fost doar începutul. La cîteva zile, un solist din cor a murit într-un accident de maşină în timp ce întorcea acasă, de la repetiţii. În următoarele zile, alte accidente. ?Luxaţii de mâini, acolo unde mâna era importantă în execuţia muzicală?, menţionează Cătălin Ionescu - Arbore, director Opera Română.

Se spune că Shakespeare ar fi inclus în opera sa incantaţiile autentice ale unor vrăjitoare. Incantaţii care, odată rostite, atrag energii negative. Verdi a scos din piesă aceste pasaje şi a scăpat de ghinioane. Artiştii de la Opera Română, au adus un preot.

S-a scris că actorul Laurence Olivier a evitat la mustaţă o piesă de decor care s-a prăbuşit pe scena teatrului. Regizorul Petrică Ionescu a văzut cu ochii lui cum peruca unui artist a luat foc, pe scenă. Lumea artiştilor de operă e plină de astfel de poveşti.

Repetiţile vor mai dura cel puţin două săptămîni. Pe 17 mai veţi putea vedea în premieră, pe scena Operei Naţionale, piesa Macbeth.

Observator

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close