Antena 3 CNN Actualitate Cultură Bucureşti, ieri şi azi. Cât de mult s-a schimbat Capitala în ultimii 40 de ani (FOTO)

Bucureşti, ieri şi azi. Cât de mult s-a schimbat Capitala în ultimii 40 de ani (FOTO)

Bucureşti, ieri şi azi. Cât de mult s-a schimbat Capitala în ultimii 40 de ani (FOTO)
Sursa foto: expozitie foto
10 Iun 2009   •   16:40
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Bucureşti. Un oraş pe care îl poţi urî şi iubi deopotrivă. Poţi alege să vezi aglomeraţia şi mizeria, sau clădirile cochete din perioada interbelică şi parcurile cu tei. Ţine, până la urmă, de opţiunea fiecăruia. De cum ?simţi? oraşul. Mergând pe străzile lui, am ajuns să nu-l mai vedem cu adevărat, în graba către serviciu, casă sau locul în care ne întâlnim cu prietenii. Dar oraşul se schimbă, aşa cum i se întâmplă oricui, cu vremea. O expoziţie realizată de asociaţia Bucurestiul meu drag îşi propune tocmai să ne arate cum s-a schimbat Capitala în ultimii 40 de ani.

Vernisajul expoziţiei ?Trecut-au anii...? a avut loc marţi la Muzeul Bucureşti. Expoziţia este deschisă publicului până pe 21 iunie. ?Deschisă? este, poate, cel mai bun cuvânt care să descrie această expoziţie a bucureştenilor, pentru bucureşteni. Fotografiile au fost tipărite folosind tehnica imprimării pe canvas satinat, pentru utilizare outdoor, pe un banner care va rămâne agăţat pe gardul Muzeului Bucureşti până la sfârşitul lunii iunie. Astfel că, oricine, în drumul său, se poate opri pentru a vizita această expoziţie.



?Am vrut să facem o expoziţie vizitabilă. Dacă o făceam undeva într-o sală de expoziţie foarte puţini oameni ar fi venit. Aşa că am spus ?Hai să o facem pe gard?. Cu ajutorul unei imprimante speciale am făcut o expoziţie outdoor de calitate indoor? a declarat Andrei Bîrsan, preşedintele Asociaţiei ?Bucureştiul meu drag?.

?Trecut-au anii...? se bazează pe un concept simplu. 52 de fotografii din arhiva Muzeului Bucureşti au fost împărţite între fotografii din asociaţia ?Bucureştiul meu drag?, iubitori ai oraşului, şi fiecare a avut misiunea să facă o replică din zilele noastre. Încadrarea şi unghiul de fotografiere trebuiau păstrate, tocmai pentru a arăta dacă şi cât s-a schimbat zona respectivă. În unele locuri au apărut guri de metrou, sau clădiri noi, în altele, numai culorile şi numărul de maşini sau reclamele de pe clădiri te anunţă că eşti în secolul XXI.



Fotografiile sunt, în general, din anii ?60- ?70 şi, pentru a surprinde zona în care au fost făcute, unii dintre autori au avut de întâmpinat câteva obstacole. Este cazul Gabrielei Mihăilă, care, pentru a reproduce o fotografie care înfăţişa Bulevardul Magheru, a trebuit să ?negocieze? cu o firmă al cărei sediu se afla în clădirea din care ar fi putut face fotografia. ?La început au fost reticenţi dar când le-am povestit despre proiect au fost de acord sa mă lase să intru? povesteşte Gabriela. Robert Reghină, un alt fotograf, povesteşte cum, pentru a reproduce cât mai exact fotografia de acum 40 de ani, şi-a imprimat-o şi, cu ea în faţă, încerca să potrivească aparatul de fotografiat. Atât Robert cât şi Gabriela spun că, deşi nu sunt din Bucureşti, au ajuns să iubească oraşul, trăind aici.



?Trecut-au anii...? este, pentru cei care au copilărit aici, un prilej să revadă imaginile tinereţii. Pentru cei pe care oraşul i-a ?adoptat? pe parcurs este o ocazie să vadă cum arătau locurile, acum atât de familiare, în urmă cu 30-40 de ani.

Cât de mult s-a schimbat Bucureştiul în ultimii 40 de ani? ?Mult. Şi nu întotdeauna în bine? spune Andrei Bîrsan. ?Trăind aici zi de zi nu îţi dai seama de asta. E ca atunci când revezi un prieten după mult timp şi îţi dai seama că s-a schimbat? concluzionează el.

Magda Bucur, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Capitală
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close