Antena 3 CNN Actualitate Cultură ?Călătorie la Buenos Aires?, cu Gabriela Muskala, la Teatrul Odeon în cadrul Zilelor Teatrului Polonez

?Călătorie la Buenos Aires?, cu Gabriela Muskala, la Teatrul Odeon în cadrul Zilelor Teatrului Polonez

?Călătorie la Buenos Aires?, cu Gabriela Muskala, la Teatrul Odeon în cadrul Zilelor Teatrului Polonez
22 Oct 2008   •   11:19

Miercuri, 22 octombrie, ora 19:00, Teatrul Odeon prezintă în cadrul programului odeon.art 4 Zilele Teatrului Polonez ?Călătorie la Buenos Aires? de Amanita Muskaria.

Piesa este pusă în scenă de Teatrul Stefan Jaracz, din Lodz, în regia lui Marian Poltoranos.

Bătrâna Walerka bate la uşă, însă ei nu vor să o lase înăuntru. Ea crede că bate la uşa bisericii şi că Dumnezeu nu o lasă să intre. Însă e vorba de fapt de o simplă uşă a unei camere.

Walerka îşi pierde memoria. Împreună cu amintirile ei dispare şi timpul şi spaţiul, iar teama ia proporţii. Prin cuvinte tragicomice şi uneori absurde, Walerka încearcă să înţeleagă sensul vieţii.

Îi vine ideea să îşi viziteze fiul la Torino sau sora de la Buenos Aires, găsind în asta ultima ei speranţă. Însă nu îşi poate găsi ochelarii, carneţelul şi portofelul. Începe să scrie scrisori, vorbeşte singură şi blesteamă. Din cuvintele ei răzbate o viaţă de profesor de ţară, o viaţă plină de reţineri.

Către sfârşit, discursul ei se sfărâmă, propoziţiile îşi pierd logica. În acest text sugestiv, elementele tragice şi cele comice, sacrul şi profanul, fiziologia şi patosul se întrepătrund.



?Gabriela Muskala este una dintre cele mai extraordinare actriţe ale generaţiei sale. Modul ei de a interpreta sau, mai bine spus, de a exista pe scenă este unul care sfidează o posibilă categorisire. Ea nu este nici frumoasă, nici urâtă, pentru ca nu aparţine niciunuia dintre canoanele de frumuseţe. Actriţa se dizolva în personajele sale, le oferă un trup şi le permite să o modeleze. Muskala îşi joacă rolul cu precizia fiecărui gest şi a fiecărui cuvânt, a fiecărei nuanţe a vocii sau a privirii?. - Zycie

Premii obţinute de ?Călătorie la Buenos Aires?:

- Premiul pentru cea mai bună actriţă la cea de-a 42-a ediţie a Întâlnirilor Teatrului Kalisk
- Premiul Ministerului Culturii acordat în cadrul Concursului Naţional pentru cel mai bun spectacol pe un text polonez contemporan
- Premiul de actorie la prima ediţie a Festivalului de Avanpremiere din Bydgoszcz
- Premiul Marshal of Lodzkie Voivodeship cu ocazia deschiderii stagiunii 2002/2003 şi a Zilei Internaţionale a Teatrului
- Marele Premiu şi Premiul Radioului Polonez de la Wroclaw la cea de a 36-a Ediţie a Festivalului Internaţional de one man show-uri de la Wroclaw.

?Călătorie la Buenos Aires?
Cu: Gabriela Muskala
Durata: 1h 10 min
Preţ bilete: intreg 15.92 lei; redus 12.72 lei

Mai multe detalii despre acest spectacol aflaţi vizitând pagina oficială a Teatrului Odeon.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Teatrul Odeon
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close