Antena 3 CNN Actualitate Cultură De Ziua Naţională a României, UNESCO aprobă înscrierea cămăşii cu altiţă în patrimoniul umanităţii. Ministerul Culturii: "Vestea bună a zilei vine de la Rabat"

De Ziua Naţională a României, UNESCO aprobă înscrierea cămăşii cu altiţă în patrimoniul umanităţii. Ministerul Culturii: "Vestea bună a zilei vine de la Rabat"

Astăzi, 1 Decembrie, Comitetul Interguvernamental al UNESCO, reunit la Rabat, Maroc, a aprobat decizia privind înscrierea elementului "Arta cămăşii cu altiţă" pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

De Ziua Naţională a României, UNESCO aprobă înscrierea cămăşii cu altiţă în patrimoniul umanităţii. Ministerul Culturii: "Vestea bună a zilei vine de la Rabat"
Sursa foto: Ministerul Culturii | Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Dec 2022   •   14:23

Cămaşa cu altiţă este un element de identitate culturală în România și în Republica Moldova.

În cadrul reuniunii de azi, reprezentanţii celor două ţări au evidenţiat contribuţia elementului la vizibilitatea și semnificația patrimoniului cultural imaterial național și universal, valoarea acestei arte fiind apreciată de cele 24 de state membre ale Comitetului.

Înscrierea în Lista Reprezentativă este o reuşită care asigură o mai bună promovare a acestei arte tradiţionale, fiind, de asemenea, şi o modalitate de afirmare a identităţii locale şi naţionale.

Este important de precizat că, au fost implicaţi, în procesul de înscriere, numeroşi meşteri populari din cele două ţări, fiind cei care asigură transmiterea patrimoniului în cadrul comunităților purtătoare.

Ministerul Culturii le-a adresat creatorilor cămăşii cu altiţă cuvinte de mulţumire şi a subliniat aportul acestora privind conservarea şi promovarea acestei arte.

"Ministerul Culturii transmite, în aceeași măsură, întreaga gratitudine creatorilor și transmițătorilor artei cămășii cu altiță, grație cărora acest element a translatat valoarea națională, impunându-se ca inestimabilă valoare universală, precum și membrilor comunităților care conservă și dau mai departe generațiilor viitoare această artă, menținând astfel vii valorile noastre identitare", notează Ministerul Culturii, pe pagina de Facebook.

 

 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close