Antena 3 CNN Actualitate Cultură Casa Regală vrea să vândă Castelul Peleş. Ministerul Culturii nu are bani să-l cumpere

Casa Regală vrea să vândă Castelul Peleş. Ministerul Culturii nu are bani să-l cumpere

Casa Regală vrea să vândă Castelul Peleş. Ministerul Culturii nu are bani să-l cumpere
Sursa foto: peles
16 Feb 2010   •   22:16

Familia Regală ar vrea să vândă. Statul român nu are bani să cumpere. Este cazul Castelului Peleş. Cum contractul de închiriere între cele două părţi expriră în martie, Casa Regală e dispusă să vândă castelul. În lipsă de bani, Ministerul Culturii se limitează la negocieri pentru prelungirea contractului de închiriere pentru 2010.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, recunoaşte că suma necesară pentru răscumpărarea Castelului Peleş, este destul de mare.

?În cazul în care Casa Regală ar dori să vândă Castelul, statul român are drept de preempţiune. Ministerul Culturii ar trebui să îl cumpere. Dar, nu avem o notificare, în acest sens, din partea Casei Regale. A fost doar o ipoteză de discuţie? spune Ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Ministerul Culturii continuă însă negocierile cu Familia Regală pentru prelungirea contractului de închiriere a Castelului, care expiră în martie. Nici banii de chirie nu sunt puţini, Casa Regală intenţionează să crească suma.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat, în 2007, între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angajează să transforme castelul într-un muzeu al statului român în schimbul unei sume de bani.

Antena 3

×
Subiecte în articol: castel casa regala
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close