Antena 3 CNN Actualitate Cultură Castelul "Iulia Haşdeu" din Câmpina, distrus de muncitorii care ar fi trebuit să-l reabiliteze

Castelul "Iulia Haşdeu" din Câmpina, distrus de muncitorii care ar fi trebuit să-l reabiliteze

Castelul "Iulia Haşdeu" din Câmpina, distrus de muncitorii care ar fi trebuit să-l reabiliteze
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
15 Iul 2014   •   22:27
Deşi s-au investit 600.000 de lei în modernizarea lui, Castelul Iulia Haşdeu de la Câmpina arată deplorabil. La fiecare ploaie mai serioasă, apa se infiltrează în tavan şi riscă să distrugă inclusiv picturile din muzeu. În tot acest timp, responsabilii încearcă să-şi paseze vina. Acoperă petele cu vopsea şi spumă de silicon şi usucă pereţii cu foenul.

Întregul acoperiş al castelului a fost înlocuit în vara anului trecut, odată cu începerea lucrărilor de renovare a muzeului "Iulia Haşdeu". Două luni mai târziu, au început să apară problemele. La fiecare ploaie torenţială, tavanul şi pereţii imobilului se îmbibă de apă.

Deşi a primit 600.000 de lei pentru amenajări, firma însărcinată cu lucrările n-a reuşit să remedieze situaţia. Ba dimpotrivă, muncitorii încearcă de fiecare dată să-şi ascundă incompetenţa.

Angajaţii în schimb, dar şi cei care cunosc valoarea istorică a castelului se tem că, în scurt timp, şi pictura de pe pereţi va fi distrusă.

Dacă expertiza cerută de autorităţi va demonstra că muncitorii nu au folosit materialele stabilite în caietul de sarcini sau reabilitarea n-a fost făcută conform proiectului arhitectului, firma care s-a ocupat de lucrări va fi trasă la răspundere.

Castelul din Câmpina a fost construit de savantul Bogdan Petriceicu Haşdeu, în memoria fiicei sale care a murit la 19 ani din cauza tuberculozei. Iulia Haşdeu, o tânără considerată geniu, a fost primul român care a absolvit facultatea Sorbona din Paris. Muzeul este unic în Europa şi a fost inclus în rândul monumentelor istorice de clasă A.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close