Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cehia. Podul Carol a împlinit 650 de ani

Cehia. Podul Carol a împlinit 650 de ani

Cehia. Podul Carol a împlinit 650 de ani
10 Iul 2007   •   08:49

Cel mai cunoscut monument din Praga, Podul Carol, a împlinit 650 de ani. Petrecerea de aniversare a durat o noapte întreagă şi a avut ca invitaţi cavaleri în armură şi alte personaje venite din Evul Mediu. Focuri de artificii, lupte cavalereşti şi acrobaţii în stil medieval au sărbătorit aniversarea Podului Carol, cel mai iubit monument istoric al capitalei cehe.

Bătrânul pod, care poartă numele celui care i-a ordonat construcţia - împăratul german Carol al IV-lea - era până în 1841 singura legătură între malurile râului Vîltava. Astăzi, podul decorat cu statui baroce este rezervat doar pietonilor. Într-un oraş unde monumentele de artă te întâmpină la fiecare pas, podul Carol rămâne principalul punct de atracţie pentru turiştii străini. Dar şi localnicii îl iubesc cu aceeaşi pasiune, după 6 secole şi jumătate.

Data naşterii podului Carol nu este consemnată de documente ci de legendă. Se spune că, la sfatul astrologilor, piatra de temelie a fost aşezată în anul 1357, luna a noua, ziua a şaptea, ora 5.31 fix, astfel ca numerele fără soţ să se repete simetric. Momentul a fost reconstituit luni, la aceeaşi oră, de primarul oraşului venit într-un cortegiu demn de importanţa evenimentului.

Pe lângă festivităţile aniversare, autorităţile i-au pregătit vechiului pod şi un dar mai concret: o amplă operaţiune de restaurare care va începe peste o lună. Între statui a fost deja instalat un sistem de supraveghere video, deoarece strălucirea monumentului nu atrage doar turiştii, ci şi vandalii sau hoţii de buzunare.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close