Antena 3 CNN Actualitate Cultură Centrul istoric Băile Herculane, în paragină totală. Un nou tun imobiliar?

Centrul istoric Băile Herculane, în paragină totală. Un nou tun imobiliar?

Centrul istoric Băile Herculane, în paragină totală. Un nou tun imobiliar?
26 Mai 2008   •   09:42

Centrul istoric al celei mai importante staţiuni balneo-climetrice din vestul României, Băile Herculane, este la un pas de a se prăbuşi. Clădirile, construite începând cu secolul al XVII -lea şi care impresionau în trecut, sunt acum doar nişte ruine. Turiştii care ajung în Băile Herculane văd cu ochii lor cum locurile se degradează pe an ce trece şi nimeni nu face nimic. Ceea ce cândva a fost loc de promenadă al aristocraţiei s-a transformat în ruine. Din clădiri au căzut bucăţi din tencuială, iar apropierea de ziduri este periculoasă. Totul se fărâmă şi există pericolul ca pereţi întregi să cadă.

Decăderea staţiunii a început în anul 1993, când societatea comercială S.C. Hercules S.A. a fost privatizată. Toate clădirile au trecut în proprietatea S.C. Argirom. Prin contractul de privatizare, acesta avea obligaţia să întreţină şi să reabiliteze centrul istoric al staţiunii. Tot ceea ce s-a făcut a fost montarea unor schele. Oamenii spun că, de fapt, se urmăreşte demolarea construcţiilor pentru a putea fi vândute terenurile care aici se apropie deja de 1000 de Euro metrul pătrat. Băile Herculane a intrat şi ea în vizorul celor care vor să tragă tunuri imobiliare peste noapte.

Pe toate clădirile scrie că fac parte din patrimoniu, dar nimeni nu face nimic. Nici Ministerul Culturii şi nici Primăria Herculane, care privesc nepăsători cum istoria se transformă în scrum. Sau poate în vile maiestuoase, că şi aşa românii duc lipsă de spaţii de locuit. Ca de fiecare dată, nimeni de la S.C. Argirom - proprietarul clădirilor, nu a putut fi contactat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close