Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Codul lui Da Vinci", varianta reală: Istoricii au descoperit cifre şi litere în ochii Mona Lisei

"Codul lui Da Vinci", varianta reală: Istoricii au descoperit cifre şi litere în ochii Mona Lisei

"Codul lui Da Vinci", varianta reală: Istoricii au descoperit cifre şi litere în ochii Mona Lisei
Sursa foto: Foto: dailyqi.com
12 Dec 2010   •   21:52

Un mister similar celui din "Codul lui Da Vinci" a fost creat în Italia, după ce mai mulţi experţi în Istoria Artei au descoperit cifre şi litere microscopice pictate în ochii faimoasei Mona Lisa. Descoperirea este una recentă, însă cercetătorii speră să afle mai multe detalii curând, informează Daily Mail, în ediţia electronică.

Silvano Vinceti, preşedintele Comitetului Naţional pentru Patrimoniu Cultural din Italia, care se ocupă de acest caz, susţine că sesizarea privind acest detaliu a venit - asemenea stilului autorului Dan Brown - de la unul din membrii Comitetului, care a făcut descoperirea într-o carte veche de 50 de ani. În volumul respectiv se face referire la o serie de simboluri care s-ar regăsi în ochii Mona Lisei.

Cercetările efectuate până în prezent au scos la iveală mai multe litere şi cifre, care pot fi observate, însă, numai la microscop.

"În ochiul drept par să fie pictate literele LV, care ar putea foarte uşor să reprezinte iniţialele lui Leonardo Da Vinci. În ochiul stâng există, de asemenea, unele simboluri, însă nu sunt la fel de definite", a explicat Silvano Vinceti.

"Este foarte greu să le desluşim, dar par a fi literele CE, sau litera B. Trebuie să reţineţi că pictura are aproape 500 de ani, astfel că nu este la fel de clară ca atunci când a fost realizată", a continuat Vinceti.

În fundal se mai poate distinge numărul 72, însă experţii nu au stabilit încă dacă nu este vorba, de fapt, de litera L şi cifra 2.

"Este remarcabil că nimeni nu a observat aceste simboluri până acum, iar din investigaţiile noastre preliminarii suntem convinşi că ele nu sunt o greşeală, ci au fost puse acolo în mod intenţionat de către artist", a mai spus preşedintele Comitetului Naţional pentru Patrimoniu Cultural.

Mona Lisa, un autoportret?

Adevărata identitate a Mona Lisei rămâne în continuare învăluită în mister. Unii istorici sunt de părere că Leonardo Da Vinci era homosexual şi că pasiunea sa pentru ghicitori l-a făcut să se picteze sub înfăţişarea unei femei. Alţi teoreticieni susţin că Mona Lisa ar putea fi, de fapt, chiar mama artistului. 

Silvano Vinceti face parte dintr-un grup de experţi care cer autorităţilor franceze permisiunea de a exhuma rămăşiţele lui Da Vinci. Aceştia vor să găsească craniul artistului şi să încerce să-i recreeze faţa, pentru a stabili dacă Mona Lisa este, de fapt, un autoportret al lui Da Vinci, aşa cum susţin mai multe persoane.

Faimosul tablou apare şi în best-seller-ul "Codul lui Da Vinci", semnat de scriitorul Dan Brown. Personajele interpretează mesaje secrete ascunse în tabloul "Mona Lisa", precum şi în alte opere faimoase ale lui Da Vinci, inclusiv "Cina cea de Taină". Romanul a fost ecranizat în anul 2006, avându-l pe Tom Hanks în rolul principal.


×
Subiecte în articol: Mona Lisa leonardo da vinci ochi cifre
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close