Antena 3 CNN Actualitate Cultură Colea Răutu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu

Colea Răutu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu

Colea Răutu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu
16 Mai 2008   •   14:52

Colea Răutu a fost înmormântat vineri la Cimitirul Belu, pe Aleea Actorilor, în jurul orei 13.45. La funeralii au participat peste 300 de persoane, informează Mediafax. Actorul care a decedat marţi, la vârsta de 95 de ani, a fost îngropat cu onoruri militare, întrucât deţinea din 2002 gradul de cavaler în Ordinul Naţional ?Steaua României?. În momentul coborârii sicriului în groapă au fost trase trei salve de armă, în onoarea cunoscutului actor.

Locul de veci al actorului, în apropiere de mormintele actorilor Leopoldina Bălănuţă şi Ernest Maftei, a fost alocat de Primăria Capitalei, care s-a autosesizat în momentul în care UNITER nu a iniţiat niciun fel de demers pentru înmormântarea lui Colea Răutu pe Aleea Actorilor, în cimitirul Bellu.

La funeralii au participat foarte mulţi actori, colegi şi prieteni de-ai regretatului om de teatru. Ştefan Iordache, Sergiu Nicolaescu, Miticã Popescu, Irina Petrescu, Sebastian Papaiani, Nicu Constantin, Ruxandra Sireteanu, Ioana Pavelescu şi Valentin Teodosie l-au condus pe acesta pe ultimul drum. Preşedintele Traian Băsescu a trimis o coroană de flori, la fel procedând Ion Iliescu, Teatrul Odeon sau Centrul Naţional al Cinematografiei.

Colea Răutu a debutat la Teatrul de Revistă ?Cărăbuş? condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat pentru prima oară faimosul şlagăr ?Ţi-a ieşit coşaru-n drum?, de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian. La iniţiativa lui Sică Alexandrescu> a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Între anii 1968 a jucat la Teatrul Giuleşti. A jucat pentru scurt timp şi la Teatrul din Piteşti. A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât româneşti cât şi străine şi în seriale de televiziune. Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a rămas reperul întregii sale filmografii. A debutat în film interpretând rolul protagonistului din ?Desfăşurarea?, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda. A interpretat roluri memorabile în ?Moara cu noroc?, ?Mihai Viteazul?, ?Fraţii Jderi?, ?Nemuritorii?, ?Pintea?

Actorul a primit premiul ACIN în 1988, pentru întreaga activitate, şi s-a numărat printre laureaţii Galei ?Vârsta de Aur? din 2001, ai Premiilor Naţionale în Domeniul Teatrului şi Galei Premiilor în Cinematografie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close