Antena 3 CNN Actualitate Cultură Criticul de artă Dan Grigorescu a murit

Criticul de artă Dan Grigorescu a murit

Criticul de artă Dan Grigorescu a murit
15 Apr 2008   •   13:08

Cunoscutul istoric şi critic de artă Dan Grigorescu a încetat din viaţă. Născut în 1931, Grigorescu a fost un apreciat eseist, traducător şi istoric al artei. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi, în 1969, şi-a luat doctoratul în literatură comparată cu teza ?Shakespeare în cultura română modernă?. În 1962 a fost numit asistent la Catedra de Literatură universală a Facultăţii de Filologie a Universităţii bucureştene, ajungând şef al Catedrei de literatură comparată.

A fost apoi director al Bibliotecii Române din New York, redactor-şef al revistei Arta şi director al Institutului de literatură "George Călinescu" al Academiei Române. Printre scrierile sale de referinţă se numără ?Trei pictori români în Revoluţia de la 1848?, ?Expresionismul?, ?Cubismul?, ?Arta americană?, ?Ion Sălişteanu?, ?Brâncuşi şi secolul său? sau ?Dicţionarul avangardelor?.

În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi membru titular în 2004. ?Cu stingerea din viaţă a academicianului Dan Grigorescu, Academia Română pierde unul dintre cei mai distinşi membri ai săi, care şi-a onorat titlul cu o exemplară exigenţă şi responsabilitate pentru cuvântul scris sau rostit?, se arată într-un comunicat al Academiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close