Antena 3 CNN Actualitate Cultură Descoperire în lumea artei. Tabloul Colosul nu a fost pictat de Goya

Descoperire în lumea artei. Tabloul Colosul nu a fost pictat de Goya

Descoperire în lumea artei. Tabloul Colosul nu a fost pictat de Goya
27 Iun 2008   •   17:42

Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale pictorului spaniol Francisco de Goya, intitulat Colosul, a fost atribuit unui ucenic al pictorului, Asensio Julia, care l-ar fi pictat în timpul petrecut alături de artist. Deţinut de peste 20 de ani de muzeul Prado din Madrid, tabloului care înfăţişează un uriaş ce se ridică deasupra unei gloate înspăimântate, i-a fost contestată apartenenţa la opera artistului de către specialista Manuela Mena. Ea a dezvăluit faptul că are dubii în ceea ce priveşte alte trei opere atribuite pictorului spaniol.

“Este străin de opera lui Goya.” a declarat Mena, în urma unei întâlniri a specialiştilor în oprea lui Goya, care a avut loc la Madrid, adăugând că deşi are dinamism şi aduce aminte de stilul maestrului spaniol, tabloul nu putea să fi fost pictat de acesta. “Persoana care a pictat Colosul nu ştia nimic despre anatomia taurilor, despre care Goya ştia totul. Măgarii din tablou arată mai degrabă ca nişte jucării de pluş, nu seamănă cu animalele pe care Goya le picta perfect.” a spus aceasta.

Comisia specialiştilor a decretat că tabloul nu aparţine pictorului spaniol, după ce a analizat mai multe elemente de compoziţie, perspectivă şi lumină. Mai mult, în partea din stânga jos au fost descoperite iniţialele AJ, caligrafia corespunzând ucenicului lui Goya.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close