Antena 3 CNN Actualitate Cultură Dirijor australian: Unele compoziţii ale lui Bach aparţin soţiei sale

Dirijor australian: Unele compoziţii ale lui Bach aparţin soţiei sale

Dirijor australian: Unele compoziţii ale lui Bach aparţin soţiei sale
07 Oct 2008   •   09:14

La aproape 260 de ani de la moartea sa, Johann Sebastian Bach se vede acuzat că nu toate creaţiile muzicale care îi sunt atribuite i-ar aparţine de fapt. Prin metode criminalistice, investigaţii academice şi studiu amănunţit, dirijorul Orchestrei Simfonice Darwin, Martin Jarvis, crede că poate demonstra că unele din cele 1127 de manuscrise ale lui Bach au fost scrise de cea de-a doua soţie a sa- Anna Magdalena.
Dirijorul australian a ajuns la concluzia că Anna Magdalena, cea care s-a ocupat de transcrierea manuscriselor soţului ei, a fost mai mult decât o copistă. Timp de şapte ani, dr. Jarvis a folosit analiza criminalistică pentru a studia piesele lui Bach, concentrându-se pe structura muzicală şi limbaj sau caligrafie muzicală.
Dacă din partea colegilor de breaslă nu s-a bucurat de o deosebită apreciere, în schimb criminaliştii australieni l-au invitat la un simpozion pentru a-şi susţine tezele şi a detalia metodele de studiu.
Obsesia acestuia pentru Bach a început în 1971, la vârsta de 19 ani, când era student la Conservatorul din Londra, perioadă în care a observat unele inconsistenţe în compoziţiile lui Bach. Investigaţiile au fost reluate după 30 de ani. Teoria dirijorului se bazează pe faptul că o confuzie s-a perpetuat de-a lungul timpului: inscripţia ?écrite par Madame Bachen?, regăsită pe multe dintre manuscrisele compozitorului, nu ar însemna ?copiată de doamna Bach?, ci chiar ?compusă de doamna Bach?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close