Antena 3 CNN Actualitate Cultură După 20 de ani, fostul preşedinte ceh Vaclav Havel şi-a prezentat o nouă piesă de teatru la Praga

După 20 de ani, fostul preşedinte ceh Vaclav Havel şi-a prezentat o nouă piesă de teatru la Praga

După 20 de ani, fostul preşedinte ceh Vaclav Havel şi-a prezentat o nouă piesă de teatru la Praga
24 Mai 2008   •   11:03

Retras din viaţa politică, fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a revenit la prima şi cea mai mare iubire a sa - teatrul. După aproape 20 de ani, o nouă piesă a lui Havel a fost prezentată în premieră la Praga. Biletele sunt vândute pe mai multe săptămâni înainte, iar unii critici spun că aceasta ar putea fi cea mai bună creaţie a autorului.

La premieră, Havel a declarat că nu a mai văzut niciodată atâţia ziarişti la un eveniment cultural, dar nu ştie dacă acest lucru ar trebui să-l bucure sau, dimpotrivă, să-l îngrijoreze. Noua sa piesă intitulată „La plecare” şi inspirată în mod liber din „Regele Lear” al lui Shakespeare şi-a preluat subiectul tot din politică. Protagonistul este un şef de guvern dintr-o ţară imaginară, trădat şi părăsit de toată lumea atunci când trebuie să cedeze puterea. Unele voci spun că Havel a dorit să-şi ironizeze rivalul, actualul preşedinte Vaţlav Klaus, dar dramaturgul susţine că s-a gândit la soarta demnitarilor comunişti înlăturaţi din funcţie.

Oricum ar fi, piesa are succes atât la public cât şi la critică, deşi soţia lui Havel, Dagmar, nu mai face parte din distribuţie aşa cum se prevedea iniţial. Ea a renunţat la rol din motive de sănătate, după ce scriitorul făcuse din prezenţa ei o condiţie pentru montarea piesei. Corul elogiilor a fost întrerupt doar de primăria oraşului Praga, care l-a acuzat pe regizor că a montat „cel mai scump spectacol din istoria teatrului ceh”. Regizorul a respins acuzaţia drept o „dezinformare” şi a subliniat că, oricum, şi-a finanţat producţia doar din fonduri private.

Antena 3

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close